Dostupni linkovi

Natpolovična većina uslov za NATO pozivnicu


Viktorija Nuland
Viktorija Nuland

Prioriteni spoljnopolitički cilj Crne Gore je, da u decembru NATO savez uputi poziv državi za članstvo. Poziv za članstvo je uslovljen sprovođenjem unutrašnjih reformi i povećanjem podrške javnog mnjenja. Međutim po prvi put Crna Gora je dobila eksplicitnu poruku da podrška građana za članstvo u NATO mora biti natpolovična. To je saopštila pomoćnica američkog državnog sekretata za Evropu Viktorija Nuland. Da li Crna Gora može obezbjediti nesumnjivu većinsku podršku za članstvo u NATO u narednih nekoliko mjeseci?

Jedan od uslova čije bi ispunjavanje značajno moglo doprinijeti da Crna Gora krajem godine dobije pozivnicu u NATO je da više od pola građana zemlje podržava članstvo u Alijansi, kazala je u intervjuu TV Vijesti pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktorija Nuland, koja je u nedjelju boravila u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

„Ako dođete do zaključka da više od polovine vašeg građanstva to želi i ako postignete napredak u skladu sa zahtjevima o kojima smo razgovarali, onda ćete imati čvrstu poziciju kada se bude odlučivalo o tome krajem godine. SAD još nije donijela odluku, mi želimo da vidimo još napretka“, rekla je između ostalog Nuland.

Ovo je do sada najeksplicitnija poruka vezana za podršku građana za članstvo u NATO. Odgovarajući na pitanje da li Crna Gora može povećati podršku do neophodnog nivoa za pozivnicu, nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević kaže za Radio Slobodna Evropa da se radi na podizanju podrške i vjeruje da će do decembra podrška biti na potrebnom nivou:

Anti NATO bilbord u Baru, april 2015. foto: jedro.me
Anti NATO bilbord u Baru, april 2015. foto: jedro.me

„Mi polazimo od iste premise koja je izrečena od strane Viktorije Nuland, a to je da u članstvo u NATO ne ulazi samo Vlada ili partije koje se zalažu za NATO, već u članstvo ulazi cijela država i i da svi aspekti ove priče treba da budu približeni građanima. Kada je u pitanju sama podrška odnosno procenti podrške, želim da vas podsjetim da posljednjih mjeseci, što je registrovano tokom istraživanja javnog mnjenja u junu, postoji jedan rast podrške. Od januara do juna je skočila sedam ili osam procenata. To je nešto što nam daje ohrabrenje da ukoliko nastavimo ovako i intenziviramo kampanju u drugoj polovini godine mi možemo da postignemo podršku koja bi bila potrebna da budemo članica NATO", konstatuje Garčević.

Protivnici tvrde: Istraživanja fingirana

Podsjetimo, prema posljednjim istraživanjima u posljednjih pet mjeseci podrška članstvu u NATO je povećana, kako su to pokazala istraživanja javnog mnjenja, a koje je objavila Vlada.

Premijer Milo Đukanović je nedavno, pozivajući se na posljednja istraživanja, saopštio da bi na potencijalnom referendumu pobjedila opcija za NATO.

Protivnici učlanjenja Crne Gore u NATO smatraju su sva istraživanja koje naručuje Vlada fingirana, te da je neistinita tvrdnja o povećanju podrške javnog mnjenja za članstvo u NATO.

„Kako bi se zadovoljila forma, već nekoliko posljednjih mjeseci se radi vrlo aktivno na tome da da se lažiraju podaci da bi se zadovoljilo i ono što, makar Đukanović zna unaprijed, što će da bude postavljeno od strane SAD kao jedan od uslova. Prema tome, mogla je gospođa Nuland da traži i 70%, a ako zavisi od podataka koje će da objave istraživačke kuće iz Crne Gore koje su kontrolisane od strane Mila Đukanovića, to nije nikakav problem. Znači 70% i 80% ili 52% - sve što je potrebno biće izgovoreno od ljudi koji su na platnom spisku Đukanovića i njegovog režima već godinama i bave se kombinatorikom sa podacima o istraživanju javnog mnjenja", komentariše Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije.

Generalni sekretar Atlantskog saveza u Crnoj Gori Savo Knetera kaže da su potrebni dodatni napori svih institucija kako bi se dodatno povećala podrška javnosti za članstvo u NATO, jer Alijansa ne želi zemlje čija se javnost protivi pristupanju:

„Znali smo i moglo se očekivati jednostavno da će se insistirati na tome i u tom smislu su uloženi i ulažu se dodatni napori u proteklom periodu. I tek u periodu koji predstoji da se podrška javnosti za ulazak u NATO poveća. Tako da je to realna, po meni i očekivana izjava, a na nama je definitivno da sada zapnemo i da se na tome zaista ulože maksimalni napori da bi ta podrška i porasla. Ja tu nikakvu dilemu nemam i apsolutno sam ubjeđen da do momenta kada Crna Gora bude pozvana da uđe u NATO, odnosno postane članica, mi će mo imati tu natpolovičnu većinu“, navodi Kentera.

XS
SM
MD
LG