Dostupni linkovi

Dileme oko ratifikacije sporazuma sa Srbijom


Zgrada Skupštine Kosova
Zgrada Skupštine Kosova
Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da se u četvrtak na redovnoj sednici Skupštine razmotri Nacrt zakona za ratifikaciju prvog međunarodnog sporazuma koji reguliše normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i plan njegove primene.

Šefovi poslaničkih grupa izneli su različite stavove o tome da li se ovaj sporazum treba nazvati međunarodnim, i da li se uz njega treba usvojiti i plan primene. O tome će se ipak odlučiti na plenarnoj sednici Skupštine.

Do sada je glavna dilema bila da li se uz sporazum treba usvojiti i plan njegove primene, ali u ponedeljak se raspravlja da li uopšte i treba doći do ratifikacije sporazuma, s obzirom da Srbija to nije učinila.

Iz Demokratske partije Kosova navode da se sporazum treba ratifikovati.

„Zahtevamo da do ratifikacije dođe što pre zato što je to u našem interesu, ali, mi istovremeno poštujemo i volju drugih parlamentarnih grupa i važno je da se ovaj proces ne sme prekinuti“, kazao je šef parlamentarne grupe ove partije, Adem Grabovci.

Ratifikacijom sporazuma, osim međunarodnih garancija, Kosovo će preuzeti i unutrašnje zakonske obaveze za njegovu primenu. Međutim, sporazum je počeo da se primenjuje i bez ratifikacije, i to na osnovu odluka koje donose zajedničke radne grupe u Briselu.

Samoopredeljenje najavljuje demonstracije

Opozicioni lider, Isa Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova, iako je pružio podršku ratifikaciji sporazuma, zatražio je od Vlade Kosova da ostane odlučna u njegovoj primeni, s obzirom da je srpska strana u nekoliko navrata pokušala da izbegne nekoliko aspekata iz sporazuma od 19. aprila.
Isa Mustafa
Isa Mustafa

„Sigurno je da postoje izazovi i pokušaji Beograda da putem primene izmeni karakter sporazuma. Ali, obaveza je vlade i ostalih komisija da se sporazum primeni na striktan način, pridržavajući se svake dogovorene tačke“, kazao je on.

Do ratifikacije međunarodnih sporazuma obično dolazi kada to učine obe zemlje između kojih je dogovor sklopljen. Ali, u slučaju Prištine i Beograda, takav korak poduzima samo Kosovo, s obzirom da Srbija ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Poslanik Arsim Bajrami, jedan od najpoznatijih stručnjaka ustavnih pitanja, smatra da Kosovo treba ratifikovati sporazum samo ukoliko isto to učini i Skupština Srbije.

„Sporazum će dobiti međunarodni karakter samo ukoliko ga potpišu dve suverene i nezavisne države. Videli smo da se ovaj proces ne odvija u Srbiji tako da tražimo od EU da izvrši pritisak nad Beogradom kako bi i oni ratifikovali sporazum“, kazao je Bajrami.

U svakom slučaju, očekuje da se vidi da li će lideri najvećih političkih partija poduzeti neki drugi korak do četvrtka. U slučaju da do ratifikacije dođe, pokret Samoopredeljenje je najavio demonstracije protiv ovog sporazuma, koji smatra štetnim i u suprotnosti sa Ustavom i državnim interesima Kosova.
XS
SM
MD
LG