Dostupni linkovi

Na aukciji u Beču prodan pramen kose cara Franje Josipa


Pramen kose cara Franje prodat na aukciji,foto: Dorotheum Auction House
Pramen kose cara Franje prodat na aukciji,foto: Dorotheum Auction House
BBC (Priredila: Ena Stevanović)

Pramen kose koji je pripadao austrougarskom caru Franji Josipu je na aukciji u Beču prodan za 13.720 eura, što je dvadeset puta više od njegove procijenjene vrijednosti. Procjenjuje se da pramen koji je pripadao carevom sobaru Eugenu Ketterlu ima vrijednost 450 eura.

Car Franjo Josip koji je vladao od 1848. do 1916.godine je jedan od europskih monarha sa najdužim periodom vladavine.

Pramen kose poznate teenagerske pop zvijezde Justina Biebera je 2011.godine prodat na Ebay-u za gotovo trideset hiljada eura. Bieber je svoj pramen kose u potpisanoj kutiji dao voditeljici američkog talk showa Ellen Degeneres. Prikupljeni novac je dat organizaciji za zaštitu životinja.

Iako su folikuli cara franje Josipa bili manje traženi nego pramen kanadske teenagerske zvijezde, pramen austrougarskog cara je dosegao višu cijenu nego onaj Napoleona Bonapartea.

Zaljubljenici u Napoleonovu historiju su 2011.godine vodili aukcijski rat za pramen kose ovog francuskog generala koji je ponuđen na aukciji u Cornwallu. Zlatni broš sa pramenom kose uvijenom u obliku broja osam je dosegao vrijednost od gotovo šest hiljada eura.

Broš je jedna od brojnih Napoleonovih umjetnina sa imanja u Cornwallu koji je francuski general poklonio anglo-irskom majoru koji je bio jedan od njegovih čuvara na ostrvu Sveta Helena tijekom godina zatočeništva nakon poraza kod Waterlooa.

Kapetan William Thomas Poppleton s kojim je francuski general bio u svakodnevnom kontaktu je važna poveznica između Napoleona i britanskih vlasti.
Stoga na poleđini broša stoji:

„Napoleon Bonaparte, pramen njegove kose, koji je major Poppleton poklonio gđi.Riley.“

Posveta joj je upućena s mnogo zahvalnosti i datira od 27.jula 1821.godine.
Pramen kose cara Franje Josipa je čuvan u plavoj baršunastoj kutiji koju je carev sobar g.Ketterl dobio skupa sa ostalim monarhovim odbačenim osobnim stvarima.

Na aukciji u četvrtak u bečkoj aukcijskoj kući Dorotheum su bile i tabakera i maramica cara Franje Josipa, kao i blok za crtanje koji je pripadao njegovom sinu prijestolonasljedniku princu Rudolfu koji je 1889.godine pronađen mrtav sa svojom ljubavnicom.
XS
SM
MD
LG