Dostupni linkovi

Mostar očekuje teška godina


Narodno pozorište Mostar već je zatvoreno zbog finansijske krize u Gradu, Foto: Tina Jelin
Narodno pozorište Mostar već je zatvoreno zbog finansijske krize u Gradu, Foto: Tina Jelin
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nametnuo je budžet Grada za 2009., pa iako će štrajk u Gradskoj upravi biti obustavljen, sindikalne organizacije upozoravaju da će rad Gradskog vijeća, u kojem mjesecima ne postoji dogovor, pažljivo pratiti.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nametnuo je budžet grada za tekuću godinu, kao i odluku o njegovu izvršenju, nakon što odluka o budžetu nije dobila dovoljan broj glasova u Gradskom vijeću. Sjednicu, koja je trajala nešto više od pet sati, sindikalne organizacije Mostara nazvale su nastavkom parodije. Azur Čomur, sindikat vatrogasaca Mostara:

„Ljudi koji su gledali u sedmom mjesecu kako se stavlja katanac na Nardono pozorište i koji su se smijali tome jučer su odjednom imali dušebrižnu brigu prema tim ljudima uposlenim u Narodnom pozorištu. Imam osjećaj da je sve to bila jedna najobičnija parodija s obzirom sda ima odluka Valentina Inzka da se budžet može nametnuti.“

Visoki predstavnik, osim proste većine glasova koja je rezultirala nedavno izborom gradonačelnika, nametnuo je i odluku po kojoj gradončelnik može sam nametnuti budžet ukoliko ga Vijeće ne potvrdi. Radi se o privremenoj oduci. Već u narednoj godini za izglasavanje budžeta biće neophodna dvotrećinska većina glasova koja, uz ostalo, pretpostavlja i ruke vladajućeg dvojca SDA i HDZ-a.

OSTAJE MEĐUSTRANAČKI JAZ


Zvonko Stanić, predstavnik sindikata Gradske uprave, potvrdio je kako će štrajk korisnika gradskog budžeta od sutra zvanično biti obustavljen, ali i da će sindikati pažljivo pratiti naredne sjednice Vijeća:

Postizbornu krizu obilježili su mnogi protesti onih koji primaju plaće iz budžeta Grada Mostara
„Vidjećemo šta će biti u drugom kvartalu 2010. godine. Nadati se da se ne bi trebala ponoviti 2009., da bi se trebao usvojiti proračun za 2010. Daj Bože da ne budemo imali razloga više za pokretanje štrajka.“

Da ga čeka teška godina, svjestan je i novi - stari gradonačelnik Ljubo Bešlić, inače član HDZ-a BiH. Nemogućnost dogovora oko prvog čovjeka Mostara i neusvajanje budžeta, osim problema u funkcionisanju grada, stvorilo je dodatni jaz među strankama u Gradskom vijeću.

U SDA, koja ima najviše mandata - 12 od 35, i dalje smatraju kako su prevareni. U stranci, bez koje je nemoguće donijeti bilo koju važnu odluku u Vijeću jer nema dvotrećinske većine, ipak poručuju kako pozitivne procese neće kočiti.

„Ono što bude u interesu grada i građana SDA će uvijek podržati u Gradskom vijeću“
, kaže Suad Hasandedić iz SDA.

„Ako želimo u gradu uvesti istinsko dobro, onda su ovlasti gradonačelnika minorne, jer Gradsko vijeće je u Mostaru koje ima snagu i koje vlada gradom“
, tvrdi gradonačelnik Bešlić.

NIKO VIŠE NE VOLI OVAJ GRAD


Kada je Narodna stranka Radom za boljitak na zadnjim izborima ušla u Gradsko vijeće sa istim brojem glasova kao i HDZ BiH (7), analitičari su kazali kako je riječ o početku kraja vladavine nacionalnih stranaka u Mostaru. Njihova neodlučnost proteklih mjeseci, ali i čudno ponašanje gdje su pojedini vijećnici stranke glasali mimo zvaničnog stava Glavnog odbora o suzdržanosti, vladajući dvojac SDA - HDZ označio je najoodgovornijim za neizbor gradonačelnika.

U obnovu je iz gradskog budžeta do sada malo uloženo i veliki dio Mostara još uvijek je u ruševinama, Foto: Midhat Poturović
Dok u Narodnoj stranci optužbe odbacuju, analitičari se slažu kako se Narodna stranka, koja je svoje postojanje afirmirala kroz ekonomski program, jednostavno izgubila u nacionalnim prepucavanjima, što će ih vjerovatno koštati narednih izbora. Husein Oručević, voditelj mreže NVO-a u Mostaru:

„Generalno nisu imali politiku, što se pokazalo kao rasulo pri glasanju u mnogim situacija - preko 17 pokušaja glasanja je bilo za gradonačelnika - gdje se pokazalo da se ta njihova disciplina unutarstranačka raspala po nacionalnoj osnovi.“


Oručević dodaje kako se stanje dugoročno u Mostaru može promijeniti tek kada građani shvate ko ih zaista predstavlja:

„Kao prvo sramota je za jednoga političara da nakon četiri godine ničeg dođe ponovno na vlast. Oni treba da izađu na ulice grada Mostara da vide da nijedan građanin ne voli taj grad Mostar, jer niko nije uzeo lopatu da očisti snijeg ispred svojih vrata. Niko ne voli ovaj grad više. Ono što hoću da kažem jeste da je sramota unutrašnja, duševna, ljudska sramota za te ljude da i dalje tu sjede.“

Prioretet u radu gradonačelnika Ljube Bešlića biće racionalizacija Gradske uprave, gdje i danas radi 240 prekobrojnih zaposlenika, te objedinjavanje i dalje u mnogim segmentima podijeljenog grada. Zanimljivo je da su građani Mostara dobili identična obećanja i prije pet godina - od istih ljudi, iz istih stranaka, na istim pozicijama.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG