Dostupni linkovi

Ambasadorica SAD u Rusiji o informacijama koje su podijeljene prije napada kod Moskve


Ambasadorica Lynne Tracy rekla je da je nekoliko ruskih zvaničnika "pogrešno predstavilo i javno odbacilo" korisnost informacija proslijeđenih ruskim sigurnosnim službama ranije ovog mjeseca. (U Moskvi 26. marta 2024. )
Ambasadorica Lynne Tracy rekla je da je nekoliko ruskih zvaničnika "pogrešno predstavilo i javno odbacilo" korisnost informacija proslijeđenih ruskim sigurnosnim službama ranije ovog mjeseca. (U Moskvi 26. marta 2024. )

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u Rusiji izdala je 29. marta diplomatsko saopštenje u kojem odbacuje tvrdnje ruske vlade o informacijama koje su Sjedinjene Države podijelile s Rusijom uoči terorističkog napada prošle sedmice na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je poginulo više od 140 ljudi.

Ambasadorka Lynne Tracy rekla je da je nekoliko ruskih zvaničnika "pogrešno predstavilo i javno odbacilo" korisnost informacija proslijeđenih ruskim sigurnosnim službama ranije ovog mjeseca u vezi s prijetnjama Islamske države, koja je preuzela odgovornost za napad ubrzo nakon što je izvršen.

U saopštenju, Tracy je ponovila da su informacije podijeljene ruskim vlastima u pisanoj formi i da su konkretne, pravovremene i vjerodostojne.

Ona je rekla da su Sjedinjene Države poslale informacije iz "dugogodišnje politike 'dužnosti upozorenja'" koja omogućava razmjenu informacija kada postoji prijetnja nedužnim civilima. To je praksa koju Sjedinjene Države slijede ne samo sa saveznicima, već i sa "zemljama s kojima možda imamo duboke nesuglasice, uključujući Rusiju", rekla je.

Sjedinjene Države će nastaviti da dijele takve informacije, a takođe će "nastaviti da odgovaraju" na zahtjeve ruske vlade za pomoć u vezi sa istragom terorističkog napada na Crocus City Hall, dodala je.

State Department je kasnije, 29. marta, naglasio da je Washington "dijelio jasne i pravovremene informacije s ruskim vlastima kako bi pomogao u sprječavanju napada i spašavanju nevinih života". Portparol Matthew Miller rekao je da su pokušaji Rusije da prebaci krivicu na druge "apsurdni".

Aleksandr Bortnikov, šef ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), ponovio je 26. marta tvrdnju predsjednika Vladimira Putina da u smrtonosnom napadu nije imala ulogu samo Ukrajina nego i Zapad.

Ne nudeći nikakve dokaze, Bortnikov je naveo da su zapadne špijunske agencije također mogle biti umiješane u napad iako je priznao da je početkom marta od Sjedinjenih Država primio informacije o potencijalnom terorističkom napadu.

Islamska država je nekoliko puta rekla da je ona odgovorna za napad, a Sjedinjene Države i druge zapadne vlade rekle su da je "potpuno jasno" da je Islamska država isključivo odgovorna.

Tracy je rekla da je napad bio "okrutan i varvarski" i da je rezultirao teškim i bolnim trenucima za Rusiju.

"Naša srca idu prema onima koji tuguju zbog ove besmislene tragedije", rekla je, dodajući da Sjedinjene Države "kategorički osuđuju terorizam u svim njegovim oblicima".

XS
SM
MD
LG