Dostupni linkovi

Ministri vanjskih poslova EU: Bez reformi nema podrške BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Luksemburgu je održan neformalni radni doručak “Prijatelji Bosne i Hercegovine” na kome su bili prisutni ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije.

Implementacija seta reformskih mjera ključna je za napredovanje BiH na putu ka EU, jer bez toga neće biti ni podrške, jasno je stavljeno na znanje bh. čelnicima tokom sastanka sa ministrima vanjskih poslova EU, te predstavnicom za vanjsku politiku Federicom Mogherini i povjerenikom za politiku susjedstva i proširenje Johannesom Hahnom u Luksemburgu.

Neformalni doručak pod nazivom “Prijatelji BiH” organizirala je šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić. "Oprezni optimizam" - navela je Pusić opisujući sastanak kojem se odazvalo više od 20 ministara vanjskih poslova EU.

“Zaključeno je da ima trag novog optimizma kad se govori o BiH I zbog novih vlasti, ali I novog pristupa EU.”

Stabilnost i ekonomski razvoj ključni su elementi koji su usko povezani s obavezama koje BiH mora ispuniti. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako je opšti utisak više nego dobar, ali to neće biti dovoljno.

Mora se početi nešto i raditi. Zato je ključno da se riješi mehanizam koordinacije i kad to završimo mislim da imamo uslove da zaista malo ozbiljnije uđemo u taj proces i iskoristimo ovaj pozitivni ambijent koji postoji”, kazao je Ivanić.

Evropski povjerenik za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn ključnim smatra to da se bh vlasti moraju držati date riječi.

„Sve u svemu raspoloženje je bilo jako pozitivno. Ne mogu usporediti s tim kako je to bilo ranije, ali bilo je i samokritike na bh strani u smislu kako su ranija obećanja ispunjavana ili nisu. Međutim, sada postoji razumijevanje oko toga i zaista moramo stajati na svojim pozicijama i držati se onoga što je dogovoreno i što je obećano.“

Minsitar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji je također prisustvovao sastanku smatra da je oprez koji imaju evropski čelnici utemeljen na ranijoj praksi kršenja dogovora koja se mora promijeniti.

“Ljudi su u Evropi već navikli da su naši političari ranije kršili obećanja i probijali rokove i zato su vrlo oprezni. Na nama je da to ovaj put demantujemo i pokažemo da će biti drugačije.

Uspostava vlasti na svim nivoima u BiH dobar je znak, naveo je ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

“Sama činjenica da imamo legitimne partnere koji imaju političku vlast i političku odgovornost to je već veliki iskorak i sada treba da idemo u implementaciju svega šta očekuje BIH.”

Evropski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han najavio je kako će 8. maja doći u BiH kako bi nastavio dijalog na visokom nivou o nastavku reformskih procesa.

XS
SM
MD
LG