Dostupni linkovi

EU ministri se složili da pooštre sankcije Iranu


Postignut politički dogovor za proširenje postojećeg režima sankcija
Postignut politički dogovor za proširenje postojećeg režima sankcija

Ministri spoljnih poslova EU načelno su se 22. aprila složili da pooštre sankcije Iranu nakon raketnog i bespilotnog napada Teherana na Izrael, rekao je šef diplomatije bloka Žozep Borelj (Josep Borrell).

EU već ima više programa sankcija protiv Irana, zbog nagomilavanja oružja za masovno uništenje, kršenja ljudskih prava i snabdijevanja Rusije bespilotnim letjelicama.

Ipak, nekoliko EU zemalja pozvalo je na proširenje režima sankcija koje se odnose na bespilotne letjelice.

"Postigli smo politički dogovor da postojeći režim sankcija, koji se odnosi na bespilotne letjelice, pokrije i projektile i njihov potencijalni prenos u Rusiju", rekao je Borelj novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu.

On je pojasnio da će sankcije biti proširene kako bi pokrile isporuke bespilotnih letjelica i projektila ne samo Rusiji nego i njenim zastupnicima u regiji.

Ipak, kako prenosi Rojters (Reuters), biće potrebno još posla kako bi se odobrio pravni okvir prije nego što proširenje sankcija stupi na snagu.

Iran je 13. aprila lansirao stotine dronova i projektila na Izrael.

Taj je napad označio promjenu u pristupu Teherana, koji se do tada oslanjao na svoje saveznike i oružane grupe širom Bliskog istoka i izbjegavao direktnu konfrontaciju sa Izraelom.

Izraleski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je nakon toga da će Izrael donijeti svoje odluke o tome kako da se brani, nakon čega su uslijedili pozivi zapadnih zemalja da se suzdrži od osvete Iranu.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i grupa G7 najavile su da razmatraju strože sankcije protiv Irana, kako bi umirili Izrael i uvjerlili ga da ne odgovara na iranski napad.

Reuters
XS
SM
MD
LG