Dostupni linkovi

Švajcarci protiv gradnje minareta


Jedan od minareta u Švajcarskoj
Jedan od minareta u Švajcarskoj
Skoro 60 odsto Švajcaraca odlučilo je na referendumu da se zabrani izgradnja minareta u zemlji, zvanični su rezultati referenduma održanog u nedelju.

Katolička i protestantska crkva kao i predstavnici jevrejske i muslimanske zajednice jednoglasno su osudili referendum.

Rezultati referenduma će dovesti do promene člana 72 Švajcarskog ustava, koji se odnosi na odnose između države i religije, a zabrana gradnje minareta biće u ustavu predstavljena kao "mera namenjena održavanju mira između članova različitih verskih zajednica".

Desničarske stranke, predvođene Švajcarskom narodnom partijom, minarete smatraju simbolom militantnog islama, a ranije su već organizovale kampanje protiv imigranata.

Nakon ranijih plakata kojima se poziva na proterivanje stranih "crnih ovaca" iz Švajcarske, propaganda populističke krajnje desnice za ovaj referendum opet je, izazvala skandal, jer njeni plakati pokazuju muslimanku, pokrivenu velom ispred švajcarske zastave prekrivene minaretima, čija stilizirana silueta podseća na rakete. U Švajcarskoj trenutno postoje četiri minareta.

Privrednici smatraju da će zabrana gradnje minareta teško pogoditi Švajcarsku ekonomiju pošto bi se uvredili bogati muslimani koji koriste usluge ovdašnjih banaka, posećuju mesta za odmor i kupuju luksuznu robu Švajcarske izrade.

U Švajcarskoj prema najnovijim vladinim statistikama živi oko 400.000 muslimana.
XS
SM
MD
LG