Dostupni linkovi

Miletić: Vučić izvestan pobednik ‘simboličnih’ izbora na Kosovu


Glasanje u Mitrovici na izborima za Skupštinu Srbije 2014. godine.
Glasanje u Mitrovici na izborima za Skupštinu Srbije 2014. godine.

Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova, za “Zašto?” komentariše učešće kosovskih Srba na izborima za novog predsednika Srbije, o čemu misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) još uvek nije donela konačnu odluku.

  • Teritorija

Za kosovske Srbe je važno da učestvuju na svim izborima koje organizuje Republika Srbija zato što je za njih to jednostavmno jedan od dokaza o pripadnosti Srbiji i oni žele da odlučuju o tome ko će na vlasti biti u Beogradu bez obzira o kojoj vrsti izbora se tiče.

Što se tiče Republike Srbije, njoj je važno da i na taj način dokaže da nije odustala ni od kosovskih Srba ni od Kosova kao teritorije.

  • Obraz

Zašto se organizuju na ovakav način?

Mislim da je to stvar kompromisa između Beograda i međunarodne zajednice, odnosno da svako sačuva svoj obraz: da kosovski Albanci mogu da kažu to nije glasanje nego da Srbi tamo glasaju kao što svako ima pravo da glasa u svojoj dijaspori.

S druge strane, Srbi kažu da je Kosovo i dalje u sastavu Republike Srbije a međunarodne zajednica se tu nađe kao neko ko tu posreduje u tom kompromisu i u principu ceo ovaj process je u stvari kako da svako spasi svoj obraz i da svako izgubi što je manje moguće.

  • Kutije

Prošli izbori su pokazali da je kada je OEBS to organizovao na Kosovu da process nije imao manjkavosti do tog momenta zatvaranja kutija.

Ali tek kad su se zatvorile kutije i kada su poslate u Vranje, odnosno u Rašku, na prebrojavanje, svi znamo da je bilo velikih zloupotreba, a to je i dokazano da je bilo velike krađe glasova i da to nije bio regularan izborni proces do kraja.

Kosovske vlasti, kao ni do sada što se nisu mešale u taj process, ne verujem da će se mešati ni ovog puta.

  • Teme

Celo moje iskustvo govori da se svaki problem na Kosovu, pa i ovaj oko predsedničkih izbora, rešava onda kada dođe na red, dakle ad hoc.

Ne verujem da tu ima bilo kakvih drugih tema koje su u to upletene.

  • Simbolika

Za političke partije koje učestvuju, odnosno u ovom slučaju kandidata, svaki glas je važan, to je naravno uvek tako na izborima i tu se ovi izbori ne razlikuju od bilo kojih drugih.

Međutim, to nije naravno 109.000 hiljada glasova, to je u stvari 109.000 upisanih u birački spisak. Na prošlim izborima je glasalo oko 30.000.

Da sada je na jednim izborima koje je organizovala Republika Srbija na Kosovu glasalo najviše oko 50.000 glasova.

Znači, nije to bogzna kakav broj u konačnom broju gde na izborima u Srbiji glasa oko četiri miliona.

Mislim da je ovde više simbolika u pitanju nego broj glasova.

  • Država

Ja mislim da su ovi jedni od izbora koji su najmanje neizvesni.

Siguran sam da će novi predsednik Srbije biti Aleksandar Vučić a i također sam siguran da će kosovski Srbi u najvećoj meri glasati za njega.

Ono što je interesantno je da kosovski Srbi uglavnom glasaju za onoga ko je u aktuelnom momentu na vlasti jer njega poistovećuju sa državom.

Oni su jako vezani za državu Srbiju tako da sam siguran da će čak Vučić verovatno dobiti na Kosovu i više glasova, procentualno, nego što će dobiti u ostatku Srbije.

XS
SM
MD
LG