Dostupni linkovi

Na meti nacionalista u Sibiru: 'Hidžab može na selu, ali ne u Rusiji'


Pišu: Siberia.Realities radija Slobodna Evropa

Nacionalisti su pravili "racije" u malim biznisima u vlasništvu ljudi iz Centralne Azije u nekoliko sibirskih regija dok je sve više izvještaja o ksenofobičnim incidentima nakon smrtonosnog napada na koncertnu dvoranu Krokus u Moskvi prošlog mjeseca.

U jednom incidentu od 8. aprila pripadnici Ruskog narodnog odreda ušli su u apoteku u Novosibirsku i zahtijevali da apotekarka, koja je nosila hidžab, bude otpuštena ako odbije da ga skine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"U Rusiji, hidžab nose samo radikalni islamisti", rekli su.

Učesnici incidenta onda su ostavili niz negativnih komentara o apoteci na digitalnoj mapi 2GIS i na lokalnom servisu Flamp.

"Rusija nije kišlak (seosko naselje u Centralnoj Aziji)! Ona je sekularna država! Hidžab možete nositi na selu, ali ne u Rusiji!", napisao je jedan korisnik.

Drugi je apotekarku sa hidžabom povezao sa terorističkim napadom 22. marta.

"Ili će ona skinuti hidžab i nastaviti da radi u civilizovanoj državi, ili za nju nema mjesta i posla u našem civilizovanom društvu! Ili ono što se desilo u dvorani Krokus nije dovoljno?"

Žena sa hidžabom na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi, juli 2022.
Žena sa hidžabom na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi, juli 2022.

Migranti iz Centralne Azije u Rusiji, koji su govorili za RSE, detaljno su opisali kako nacionalističke grupe uznemiravaju vlasnike malih biznisa i radnike.

U Rusiji se 22. marta desio najgori teroristički napad u koncertnoj dvorani u Moskvi u posljednje dvije decenije. Ruski istražioci su rekli da su napad izvela četvorica ljudi, svi Tadžikistanci, koji su ogranak ekstremističke grupe 'Islamska država' koja je preuzela odgovornost za napad u kojem su poginule 144 osobe.

U brojnim izvještajima širom Rusije zabilježen je porast ksenofobije i napada na migrante iz Centralne Azije, koji su se nakon napada takođe našli u fokusu policije i sigurnosnih zvaničnika.

U povezanim incidentima 8. aprila Ruski narodni odred ciljao je na prodavače šavarme (tursko jelo) u Novosibirsku, zahtijevajući otpuštanje svih radnica koje nose marame na glavi.

Jedna od grupa organizacije Vojske branilaca otadžbine, Ruski narodni odred opisuje svoju svrhu na planu "uzajamne pomoći i zaštite" i "borbi protiv moguće sabotaže, provokacija, bezzakonja etničkih kriminalnih grupa i suprotstavljanja povlađivanju i nekompetenciji vlasti".

Vlasti nisu reagovale na pokušaje nekih kompanija koje su se našle na meti da prijave incidente. Aktivisti za ljudska prava iz Centra za podršku građanskim inicijativama takođe su apelovali na policiju da interveniše zbog vjerskih sloboda.

Racije i vandalizam

Jedan lokalni vlasnik kafića, Saša Šodmonbek, rekao je za RSE da je ovo prvi put da je doživio takav nivo agresije tokom sedam godina života u Novosibirsku.

"Horor je počeo u martu", rekao je.

Iako tuče i etničko nasilje nisu novost u ovom dijelu grada, kako je rekao Šodmonbek, tek je posljednjih sedmica osjetio da je prisiljavan da ode.

Ožalošćeni polažu cvijeće kraj koncertne dvorane Krokus nakon terorističkog napada u Krasnogorsku, u blizini Moskve, u Rusiji, 25. marta 2024.
Ožalošćeni polažu cvijeće kraj koncertne dvorane Krokus nakon terorističkog napada u Krasnogorsku, u blizini Moskve, u Rusiji, 25. marta 2024.

"Moji sunarodnici su predvidjeli da će brutalnosti početi nakon što su Tadžikistanci pritvoreni zbog napada na Krokus", rekao je. "Nisam vjerovao. Ali kada su me privodili tri do pet puta dnevno na nekoliko sati, prebijali oni koji ne nose uniforme, počeo sam da razmišljam o odlasku."

Šodmonbek je odlučio da ostane nakon što su ga njegovi sunarodnici ubijedili "da će sve biti dobro". Međutim, on suosjeća sa Tadžikistancima koji dugo legalno žive u Sibiru, a sada "samo odustaju" od života u Rusiji.

Krajem marta je vanjski prostor Šodmonbekovog kafića vandalizovan. On je odlučio da zatvori kafić prije nego što se dese neki budući incidenti.

"Moj komšija, Uzbekistanac, imao je manje sreće. Isti oni iz Ruskog narodnog odreda, koji su učestvovali u "raciji" ušli su unutra i sve porazbijali, posuđe, stolove. Dao je izjavu u policiji, ali ga oni još nisu posjetili."

Šodmonbekov komšija je odbio da gorovi sa novinarima, objašnjavajući da "makar lokal nije spaljen".

Ne samo da stanovnici i aktivisti za ljudska prava izvještavaju o ciljanju na biznise koje drže stranci i migrantske radnike, i same vlasti priznaju da oni izvode racije.

Regionalno ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je da su službenici ušli u jedan kafić u sibirskom gradu Krasnojarsku nakon što su "otkrili kršenje propisa o migrantima".

"Pedeset stranih državljana su dovedeni u policiju, uzeti su im otisci prstiju i uzorci DNK, pregledano je 16 vozila koja su u njihovom vlasništvu", navedeno je u saopštenju za medije iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Nakon intervencije, sedam od 50 stranih državljana je pritvoreno i navodno će biti deportovano iz Rusije.

Prema navodima jednog aktiviste za ljudska prava iz Krasnojarska, u izvještaju za medije je izostavljeno "kako su migrantski radnici prebijani, nagurani u burad kao sardine i ostavljeni bez vode i hrane duže od jednog dana".

Racija u Krasnojarsku je jedan od hiljada krivičnih slučajeva koji su otvoreni širom Rusije od 22. marta. Zakonske inicijative koje ograničavaju rad migranata takođe su usvojene u sibirskim regijama Novosibirsk i Tjumen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG