Dostupni linkovi

Marš mira 'Tihi hod za veliku bol'


U Udruženju koje okuplja rodbinu nestalih iz Kotor Varoši upozoravaju da je više od 20 godina nepoznata sudbina 280 Bošnjaka i Hrvata
U Udruženju koje okuplja rodbinu nestalih iz Kotor Varoši upozoravaju da je više od 20 godina nepoznata sudbina 280 Bošnjaka i Hrvata

Oko 80 osoba sudjelovalo je u maršu mira "Tihi hod za veliku bol", koji je upriličen a u znak sjećanja na stradanja Bošnjaka i Hrvata iz Kotor-Varoši tokom ratnih devedesetih. Učesnici trodnevnog pohoda pješačili su od Travnika do Kotor Varoši, gdje je obilježena godišnjica stradanja i još jednom upućen apel da budu pronađena tijela nestalih.

Mirsad Tatar bio je jedan od sudionika trodnevnog marša mira od Travnika do Kotor Varoši. Tatar je ovom dionicom prošao i u novembru 1992. godine, zajedno sa oko 500 Bošnjaka i Hrvata, koji su, zbog rata, bježali iz Kotor Varoši.

"Bilo je to stravično, užasno... Probijali smo se u toku noći, dočekali su nas u zasjedi i tu smo se razbježali u više grupa. Bilo je tada i ranjenih i poginulih", kazao je Tatar.

Na dionicama kojima su ovih dana prolazili učesnici marša mira, u prva tri dana novembra 1992. godine zarobljeno je 177 osoba, dok je 161 zarobljenik posljednji put viđen u prostorijama Osnovne škole u Grabovici. Među nestalima su u dva sina Nife Hasić.

"To je bio proboj kroz šumu, bježalo se da se spasi. Oni su njih pohvatili i stjerali uz jedna potok. Bilo je tu ženskinja, ali nisu ih dirali i one su, sa nama, sutradan u autobusima otišle za Travnik. Muškarci su ostali i svi su pobijeni. Ne d’o dragi Bog nikome tako nešto", ispričala je Nifa za RSE.

Učesnici trodnevnog pohoda pješačili su od Travnika do Kotor Varoši
Učesnici trodnevnog pohoda pješačili su od Travnika do Kotor Varoši

U Udruženju koje okuplja rodbinu nestalih iz Kotor Varoši upozoravaju da je više od 20 godina nepoznata sudbina 280 Bošnjaka i Hrvata koji su nestali u periou od 1992. do 1995. u Koor Varoši

"Vršimo pritisak na kompletnu vlast da se pronađu nestali. Porodice su toliko bolesne i iznemogle i daj Bože da ovakvim tempom traženja dočekaju istinu o našim najmilijima", kazala je predsjednica Udruženja Munevera Avdić.

Osim što traže pronalazak nestalih, u Udruženju očekuju i brže procesuiranje svih odgovornih za ova zločin.

Na Sudu BiH se, za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor Varoši, sudi šestorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj.

Boško Peulić, Slobodan Župljanin, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, Janko Trivić i Nedeljko Đekanović terete se da su od početka juna 1992. do sredine 1994. učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Kotor Varoši.

Terete se za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG