Dostupni linkovi

Marjanović: Demokratska fronta je nova prilika i snaga


Damir Marjanović
Damir Marjanović
Pet mjeseci nakon što je podnio neopozivu ostavku, sada već bivši ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo prof.dr. Damir Marjanović dobio je otkaz jer je počinio težu povredu radnog odnosa.

Pokušali smo doznati zbog čega je odlučio otići, te da li će se kroz novu političku struju, kojoj se nedavno pridružio, vratiti aktivnom bavljenju politikom.

RSE: Gospodine Marjanoviću, konačno, dobili ste otkaz, odnosno razriješeni ste dužnosti ministra obrazovanja i nauke KS. Da li ste zadovoljni?

Marjanović: Čudno bi malo zvučalo da čovjek kada dobije otkaz kaže da je zadovoljan, ali da li sam postigao ono što sam htio - jesam, postigao sam. Mi Bosanci i Hercegovci smo navikli da ne mogu stvari jednostavno da idu nekim uobičajenim putem, pa me nije ni ovo pretjerano iznenadilo. Malo me jeste razočaralo, no, Bože moj. U krajnjem slučaju, svako ko ulazi u politiku misleći da će stvari ići stvari glatko, uvijek po njegovom, onda je definitivno ušao u pogrešno područje. Ta priča je završena - ja sam, nažalost, morao da napravim težu povredu radne discipline da se tako sve nekako desi.

RSE: Zašto ste uopće odlučili otići?

Marjanović: Stvar je vrlo jednostavna. Mnogi su govorili da je to neka politička priča, radi nekih budućih skupljanja poena itd. Ne. 21. 5. desile su se demonstracije. Jedina stvar koju sam ja sebi dao jeste da ću se povući sa pozicije kada moje kolege, prosvjetni radnici, izađu na ulice – i to se desilo. U mojim očima, prema mojim pravilima, mojim uzusima, ja nisam u tom mometu ispunio očekivanja koja je ministar morao da ispuni i ja sam otišao.

RSE: Uveli ste i neke nove predmete u osnovne škole.

Marjanović: Vi imate presudu Ustavnog suda koja je vrlo jasna. Niko nije osporio vjeronauku u školama, niko nije osporio društvo, kultura i religija, ali je presuda Ustavnog suda rekla da se mora obezbijediti alternativnativni predmet koji nije ni sličan vjeronauci. Malo parafraziram, ali to tako zvuči. Mi smo onda iskoristili priliku jer bio je jedan jako dobar projekat Asocijacije XY. Oni su htjeli da naprave predmet kojim bi se kroz odjeljenske zajednice, na po nekoliko časova u toku godine realizirao. Mi smo rekli: „OK, imate li mogućnost da napravite predmet koji će biti alternativni, koji će ući kao izborni predmet?“ Ljudi su to tako dobro uradili, nekih šest zanimljivih oblasti – od nutricionizma, inkluzije, tjelovježbe, reproduktivnoga zdravlja, etičkih principa, ponašanja u društvu, izazova za mlade ljude, sve. Sve su to objedinili i napravili smo čak i udžbenik.

RSE: Pored predmeta „novi životni stilovi, djeca od šestog razreda će moći učiti čak i turski jezik. Vi ste rekli ste da će bilo koji jezik biti uveden ako bude besplatnih ponuda...

Marjanović: Moje je mišljenje vrlo jednostavno. Bogati smo onoliko koliko jezika govorimo. Pa sam se ja čak i našalio - između ostalog mi u BiH smo po rođenju jako bogati jer po ustavu govorimo barem tri jezika. Trenutno se u školama Kantona Sarajevo uči engleski kao prvi strani jezik i imate izbor drugoga stranoga jezika. Najčešće se taj izbor i ne svodi na izbor, nego koliko škola može da ponudi i u opticaju su francuski, njemački i arapski. To je bila trenutna situacija. Svaki od tih drugih jezika uveden je na neki način kroz neki projekat. Predstavnici Turske ambasade i Turskog kulturnog centra došli su sa zanimljivim projektom da prezentiraju turski jezik i da se vidi mogućnost da se uvede kao drugi jezik. Kad kažem drugi, zanimljivo je to ispalo jer kad pročitate turski kao drugi jezik ispada engleski, turski, pa svi ostali. Ne, nego kao drugi alternativni jezik dijete može birati i turski.

RSE: Da li i koliko pojedinac zaista može uraditi nešto pozitivno u sistemu kakav je u KS već 20 godina?

Marjanović: Može. Ja moram priznati da ja nisam imao nikakav otpor unutar vlade. Mnogi bi voljeli da čuju da ja sad skočim na svoje bivše kolege i govorim da su loši. Onoga momenta kada sam se ja osjetio iznevjeren u suradnji, u nekim svojim principima, ja sam i napustio taj tim.

RSE: Kao nestranački čovjek imenovani ste i razriješeni ministarske funkcije. Odnedavno ste član nove političke partije u BiH - Demokratska fronta. Kakva su očekivanja i da li ćete se možda kroz tu partiju opet tražiti u sferi obrazovanja?

Marjanović: Kao nestranački čovjek sam imenovan. Damir Marjanović je ušao u vladu kao Damir Marjanović - i izašao je iz vlade kao Damir Marjanović, htjeli to neki priznati ili ne. Demokratska fronta jedna nova snaga, jedna nova prilika, jedan novi momenat, jedan kratki, nadam se, početak pokreta, u budućnosti jedna ozbiljna partija u kojoj sam ja osjetio jedno fino, pozitivno okruženje po principu da stručnjacima prepuštamo da rade stručne stvari.
XS
SM
MD
LG