Dostupni linkovi

Macron ponovio da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu, posebno ako Rusija probije linije fronta


Francuski predsednik drži govor o Evropi na univerzitetu Sorbona, 25. april 2024.
Francuski predsednik drži govor o Evropi na univerzitetu Sorbona, 25. april 2024.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel MAcron) rekao je da će se pitanje slanja zapadnih trupa u Ukrajinu "legitimno" postaviti ako Rusija probije ukrajinske linije fronta i Kijev uputi takav zahtev.

Makron je u intervjuu objavljenom u četvrtak u časopisu Ekonomist (The Economist) pojačao svoje nedavne izjave da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu, što je izazvalo šok u Evropi i uznemirilo saveznike, uključujući Nemačku. Većina francuskih saveznika je rekla da neće slati nikakve snage.

Ekonomist je naveo da je Makron dao intervju posle svog govora prošle nedelje, u kojem je izjavio da bi Evropa mogla da "umre" delimično zbog pretnje koju predstavlja ruska agresija posle invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

"Apsolutno. Ništa ne isključujem, jer se suočavamo sa nekim ko ništa ne isključuje", rekao je Makron na pitanje da li ostaje pri svojim ranijim izjavama.

Francuski predsednik je rekao da "ako Rusija odluči da ide dalje, mi ćemo u svakom slučaju svi morati sebi da postavimo pitanje" o slanju trupa, opisujući svoje odbijanje da isključi takav potez kao "strateški poziv za buđenje" njegovih kolega.

Makronovo ponavljanje stava o slanju trupa usledilo je dok neki analitičari veruju da bi Rusija mogla biti na ivici pokretanja nove velike ofanzive u Ukrajini. Rusija je u četvrtak saopštila da je zauzela još jedno selo na istoku Ukrajine, gde ruske snage već danima napreduju.

U očiglednom pokušaju da održi harmoniju s Berlinom uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga, Makron bi u četvrtak trebalo da večera privatno s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) u pariskom restoranu, rekao je zvaničnik francuskog predsedništva.

Makron je opisao Rusiju pod predsednikom Vladimirom Putinom kao "silu regionalne destabilizacije" i "pretnju bezbednosti Evropljana".

"Imam jasan strateški cilj: Rusija ne može da pobedi u Ukrajini", rekao je Makron.

"Ako Rusija pobedi u Ukrajini, neće biti bezbednosti u Evropi", rekao je on i dodao: "Ko može da se pretvara da će Rusija tu stati? Kakva će sigurnost biti za ostale susedne zemlje, Moldaviju, Rumuniju, Poljsku, Litvaniju i ostale?"

Makron je ipak sugerisao da ruska ratna mašina nije dugoročno održiva.

"Posvetiti trećinu svog budžeta za odbranu nije održivo za zemlju čiji je bruto domaći proizvod niži od onog u Francuskoj, Nemačkoj ili Velikoj Britaniji", rekao je on.

Potvrđujući svoju mantru da Evropa mora da smanji svoju odbrambenu zavisnost od SAD, Makron je rekao da je Evropi potreban "kredibilan strateški koncept zajedničke odbrane" i dodao da "nuklearno oružje mora biti uključeno u debatu".

Posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, Francuska je jedina sila EU sa sopstvenim atomskim oružjem.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG