Dostupni linkovi

Srpski ministar zdravlja ćuti o optužbama za veze sa mafijom


Fotografija koju je Velimir Ilić pokazao na konferenciji za medije tvrdeći da su na njoj aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar i Dušan Spasojević, bivši vođa zemunskog klana
Fotografija koju je Velimir Ilić pokazao na konferenciji za medije tvrdeći da su na njoj aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar i Dušan Spasojević, bivši vođa zemunskog klana

Još nema zvaničnih reakcija nakon što je lider stranke Nova Srbija, Velimir Ilić, na konferenciji za novinare pokazao fotografiju na kojoj je, kako tvrdi, aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar u društvu Dušana Spasojevića, bivšeg vođe zemunskog klana koji je ubijen u martu 2003. godine, tokom akcije „Sablja“ (policijska akcija sprovedena u mesecima nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godne).

To nije prvi put da Lončara dovode u vezu sa tim kriminalnim klanom ali, iako nikada nije bilo osnova ili dokaza za pokretanje bilo kakvog postupka, ni javnost nije dobila nikakvo objašnjenje povodom ozbiljnih optužbi na račun člana Vlade Srbije.

Fotografija koju je pokazao Velimir Ilić, ponovo je pokrenula priču koja se u javnosti Srbije kotrlja barem jednu deceniju. To je utisak Stevana Dojčinovića, urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, portala koji je i sam svojevremeno objavljivao saznanja koja su se ticala i ministra Lončara.

„Definitivno je prilično bizarna situacija da imamo toliko informacija o tako bitnoj stvari, a da niko iz vlasti ne oseća potrebu da izađe u javnost i da objasni šta se desilo“, rekao nam je Dojčinović.

Fotografija, ukazuje urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm, u svakom slučaju pokazuje da je ministar Lončar, u nekom trenutku, imao neku vrstu veze sa Dušanom Spasojevićem. Kakvu, pitanje je za policiju i bezbednosne agencije, dodaje.

„Kako je čovek koji je bio u blizini, koji se slikao sa najpoznatijim i najmoćnijim mafijašem u regionu uspeo da postane ministar – to bi izazvalo kontroverze u svakom društvu, pa i u našem. Ali, eto, vidimo, to još uvek nije tema o kojoj se šire govori“, kaže Švarm.

Fotografije potiču iz „Službe“, tvrdi Velimir Ilić
Fotografije potiču iz „Službe“, tvrdi Velimir Ilić

Fotografija je, prema tvrdnji Velimira Ilića, uslikana u jednoj kafani u Šilerovoj, ulici u Zemunu u kojoj je nekada bilo sedište kriminalnog zemunskog klana. Na slici se vidi Spasojević zagrljen sa mladićem koji liči na Lončara.

Ilić je rekao da fotografije potiču iz „Službe“, verovatno misleći na nekadašnju Službu državne bezbednosti.

„Da li je moguće da u današnjoj vladi sedi ministar koji je u svemu tome bio aktivan. Očekujem da posle ovih fotografija bude promena u sastavu Vlade. Ili da nam premijer objasni zašto to nije uradio ako tih promena ne bude“, izjavio je Ilić na istoj konferenciji na kojoj je, prethodno, rekao i da više neće biti partner sa vladajućom Srpskom naprednom strankom premijera Aleksandra Vučića, što ipak baca određenu senku na njegove tvrdnje.

Zašto je, naravno ukoliko je sliku od ranije imao u posedu, tek sada kada izlazi iz partnerstva sa SNS-om, strankom sa kojom učestvuje u vlasti još od 2012. godine, odlučio da je objavi, pitanje je za samog Ilića, kaže Filip Švarm, ali ukazuje da se može govoriti o „političkoj proceni“.

No, podsetimo da su još davne 2006. godine mediji pisali da je svedok saradnik u slučaju ubistva premijera Zorana Đinđića, Dejan Milenković – Bagzi, tvrdio da je Lončar, kao lekar, „za Dušana Spasojevića u Urgentnom centru injekcijama ubijao ranjene suparnike“.

Za takve navode, dokazi nikada nisu pronađeni.

„Bizarna je situacija da imamo toliko informacija o tako bitnoj stvari, a da niko iz vlasti ne oseća potrebu da izađe u javnost": Dojčinović
„Bizarna je situacija da imamo toliko informacija o tako bitnoj stvari, a da niko iz vlasti ne oseća potrebu da izađe u javnost": Dojčinović

Takođe, početkom prošle godine, portal KRIK je objavio da je Lončar 2002. potpisao ugovor o kupovini stana sa suprugom Sretka Kalinića, čoveka osuđenog na tri decenije zatvora zbog učešća u ubistvu Đinđića, te prvostepeno na 35 godina zbog nekoliko ubistava iz 2004. godine.

Novinar KRIK-a je tada (februar 2016.), na jednoj konferenciji za medije, Lončara pitao da li je stan dobio ili kupio?

Lončar: Šta piše u Ugovoru?

KRIK: U Ugovoru piše da ste kupili.

Lončar: Pa jeste vi vidoviti? Jeste li vi 2002. godine znali ko je to (Sretko Kalinić)? Postoje državni organi, postoji postupak. Ja sam lično odneo sve ugovore policiji i policija i državni organi su odradili svoj deo posla. Epilog je poznat.

Iako protiv Lončara nikada nije pokrenut nikakav postupak, javnosti bi o navodima koji ga dovode u vezu sa zemunskim klanom, svakako morala da zna sve okolnosti, ističe Filip Švarm. Naročito nakon što se pojavila njegova slika u društvu sa Spasojevićem.

„Na tu vrstu pitanja javnost mora da dobije odgovor. Inače, ovako se prepuštamo spekulacijama i glasinama u kojima će jedni tvrditi jedno, a drugi drugo. Indikativno je da ova vlast optužuje sve i svakoga za veze sa kriminalom, mafijom i slično, a zapravo nam nije ponudila nikakvo suvislo objašenjenje o toj fotografiji – kako je nastala i kakve su veze imali Lončar i Spasojević“.

Stevan Dojčinović ističe da se u Srbiji, generalno, lako prelazi preko navoda o eventualnim vezama ljudi na visokim političkim pozicijama sa osobama iz takozvanog „kriminalnog miljea“:

„U svakom slučaju, mislim da ga i ovo što je sada izašlo diskvalifikuje kao ministra, jer kada govorimo o odnosima kriminala i visoke politike, to je definitivno ’crvena linija’“.

Sam ministar Lončar se, dodajmo, do ovog trenutka nije oglasio povodom teških optužbi koje je na njegov račun u nedelju, na konferenciji u Čačku, izneo Velimir Ilić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG