Dostupni linkovi

Lideri regiona potvrdili posvećenost nastavku pomirenja


Samit lidera regiona u Viminacijumu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
Direktan link

Video: Deveti Samit šefova država jugoistočne Evrope, RSE/Iva Martinović

Nebojša Grabež


Lideri Balkana, koji su se okupili na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca u Srbiji, uputili su jednoglasnu poruku za pomirenje naroda jugoistočne Evrope, iako na ovaj skup nisu bili pozvani predstavnici Kosova, sa kojima država domaćin zapravo i treba da otpočne proces pomirenja.

Bez obzira na činjenicu što predstavnici vlasti u Prištini nisu bili pozvani na Samit u Viminacijumu, pitanje Kosova neminovno se nametnulo kao tema razgovora.

Predsednik Srbije Boris Tadić je ponovio već poznati stav da Srbija ne može, niti hoće da prizna nezavisnost Kosova, ali je naglasio da je neophodno pronaći rešenje.

Fotogalerija: Deveti samit šefova država jugoistočne Evrope, Viminacijum, 2. septembar 2011

„Mi moramo da pronađemo racionalno rešenje. Moramo da poštujemo interese albanskog naroda jer njihovi interesi jednako pravno postoje kao i interesi srpskog naroda. Moguće je pronaći kompromis za konflikt između Srba i Albanaca, kao i za konflikte Srba i Bošnjaka, Srba i Hrvata, i Hrvata i Bošnjaka. Rešenje za sve konflikte koji postoje na prostoru Balkana moguće je, ja sam duboko uvren, pronaći u narednih pet godina ili u narednoj deceniji“, rekao je Tadić.

Nije dobro da Kosovo ostane izvan razgovora kakvi su ovi na Samitu lidera zemalja jugoistočne Evrope, smatra predsednik Albanije Bamir Topi.

„Narodi ne treba da žive sa tenzijama iz prošlosti, već u harmoniji i miru. Jedinstvo u regionu moguće je i neophodno. Ta saradnja ponekad je teška, ali treba da bude istinita“, rekao je Topi i dodao da treba prevazići podele iz prošlosti. „Umetnost i kultura su snažna sredstva za prevazilaženje podela i mogu da nam kažu koliko smo slični“, zaključio je Topi.

Kultura vodi zbližavanju

Koliko umetnost i kulturna saradnja mogu da unaprede krhke odnose u regionu i kolika je uloga umetnika u uspostavljanju porušenih mostova, govori primer koji navodi hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Gostovanje Beogradske filharmonije predvođene maestrom Zubinom Mehtom pre nekoliko dana u Dubrovniku, po Josipovićevom uverenju,
zasenilo je sve trenutne nesuglasice između dve zemlje, nesuglasice između političara, kao i sva politička pitanja oko kojih postoji određeni stepen neslaganja.

„Ovaj je događaj zasenio politiku i pokazao kako se problemi mogu rešavati na jedan jedini ispravan način – otvorenim dijalogom“, rekao je Josipović.

Lideri regiona u arheološkom nalazištu Viminacium, 2. septembar 2011
Što se tiče Crne Gore, ona predstavlja maksimalno otvoren prostor za sve vidove umetničke saradnje sa svim zemljama jugoistočne Evrope, a njen strateški interes je, kako navodi predsednik Filip Vujanović, stalno unapređenje i razvijanje te saradnje u duhu tolerancije, razumevanja i razmene umetničkih iskustava.

„U tom pravcu politički činioci Crne Gore i art scena će uvek davati bezrezervnu podršku. Uveren sam da ćemo zajedničkim delovanjem iskoristiti potencijal koji imamo i da će upravo umetnost, kao prostor spajanja, dijaloga i razumevanja, obezbediti da uz političke i ekonomske integracije ostvarimo ono što su zajednički interesi naših povezivanja“, rekao je Vujanović.

Bakir Izetbegović, član predsedništva BiH, zemlje koja predsedava sledećim jubilarnim 10. Samitom jugoistočne Evrope, izrazio je zadovoljstvo što se dijalog nastavlja. Izetbegović kaže da oblast kulture nudi mogućnost za još bližu saradnju i bolje odnose u jugoistočnoj Evropi.

„Stoga vas dragi prijatelji pozivam da sa ovog mesta svi zajedno još jednom podržite kandidaturu Sarajeva za evropsku prestonicu kulture 2014. godine. Neka to, na stogodišnjicu sarajevskog atentata koji je označio početak stoljeća ratova i stradanja, bude svojevrsni početak stoljeća mira. Upravo je Sarajevo grad iz kojeg Evropa treba poslati poruku saradnje, tolerancije i prosperiteta“, rekao je Izetbegović.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG