Dostupni linkovi

Kriminal u Bosni, novac u Srbiji


Zijad Turković
Zijad Turković
Izveštaj partnerskog Centra za istraživačko novinarstvo

Na državnom sudu u BiH vodi se postupak protiv Zijada Turkovića i drugih optuženih za teška krivična djela, među kojima su i državljani Srbije i Hrvatske. U tekstu „Kriminal u Bosni, novac u Srbiji“, Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i iz Beograda objavljuju da je skoro milion eura opljačkanih na Međunarodnom aerodromu Sarajevo prije šest godina završilo je u džepovima srbijanskih državljana pod nadimcima Batica i Miki.

Policija ih nije pronašla, niti otkrila njihov identitet. Za organizaciju pljačke optužen je Zijad Turković i njegovi saradnici kojima se trenutno sudi na Sudu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH, grupu koju predvodi Zijad Turković tereti za pljačke, trgovinu drogama, iznude, pranje novca, višestruka ubistva i pokušaje ubistava. Osim Turkovića, na optuženičkoj klupi od državljana BiH su Milenko Lakić i Nijaz Zuban, Saša Stjepanović koji je porijeklom iz Hrvatske, dok su Muamer Zahitović, Hilmija Mašović i Fadil Aljović državljani Srbije.
Muamer Zahitović, foto: Sud BiH
Muamer Zahitović, foto: Sud BiH

Policiji i Tužilaštvu su tokom procesa pomogla svjedočenja saučesnika, među kojima su najvažniji Isljam Kalender i Sead Dumanjić. Kalender, rodom iz Srbije, kojem je Turković vjenčani kum, priznao je sudjelovanje u kriminalu. Svjedočeći u korist Tužilaštva, dobio je imunitet i status zaštićenog svjedoka.

Niko ne zna gdje se danas nalazi Isljam Kalender. Sead Dumanjić je Bosanac koji je, također, priznao sudjelovanje u ovoj kriminalnoj grupi, za što je osuđen na pet godina zatvora.

Tužilaštvo tvrdi da su Turković i Kalender organizovali međunarodni promet opojnim drogama koje su preprodavali u BiH, regionu i zemljama Evrope. Prema iskazu Kalendera, drogu su nabavljali u BiH, Crnoj Gori i Srbiji. U prijevozu im je, navodno, pomogao Saša Stjepanović koji ima hrvatske isprave i s kojima je lako prelazio granice.

Uvezena droga skrivana je i miksana za daljnju preprodaju u kući Isljama Kalendera u Sarajevu, ali i u drugim stanovima koje je koristio Turković. Miksanje droge je vršio Kalender sa svojim šurom Emirom Zekovićem. Zeković je pred Sudom to i priznao, dobivši imunitet od krivične odgovornosti.

Milenko Lakić, foto: Sud BiH
Milenko Lakić, foto: Sud BiH
Kalender je sudjelovao i u pljački Cargo centra iz kojeg je krajem 2007. godine ukradeno 1,3 miliona eura koje su pripadale ABS banci. Tužilaštvo tvrdi da je organizator pljačke bio Zijad Turković koji je za ovaj posao unajmio i dvojicu Srbijanaca čiji su nadimci Batica i Miki.

Turković i Batica su, prema navodima optužnice, u Srbiji nabavili i opremu s kojom je pljačka izvedena.Tužilaštvo je optužilo Nijaza Zubana, tadašnjeg šefa Cargo centra, da je pljačkašima dostavljao informacije u vezi sa transportom i osiguranjem novca. Pljačka je spremana nekoliko mjeseci.

Turković je osumnjičen da je zadržao najmanje 250.000 eura, a Nijaz Zuban da je dobio 100.000 eura. Prema Kalenderovom svjedočenju, ostatak su Batica i Miki odnijeli u Srbiju.

Turković je još optužen i za nasilno preuzimanje vlasništva u Tvornici čarapa Ključ u Sarajevu u kojoj su sudjelovali i državljani Srbije - Maumer Zahitović i Hilmija Mašović koji je uposlenik Federalne uprave policije.

Turkovića i njegovu grupu Tužilaštvo tereti i za ubistvo Midhat Mekića i njegove nevjenčane i trudna supruga Lucie Salas Cortez, Wernere Ajdari i Maria Tolić. Prema optužnici, Mekić i Tolić su trgovali drogom sa Turkovićem.

Prilikom svjedočenja na Sudu BiH Tolićev sin Sendi je rekao Turkoviću:

„Ja sam siguran da si ti ubica moga tate“.

Prema njegovim riječima, otac mu je ubijen zbog duga od 35.000 eura koje je Turković dugovao. On je rekao da je njegov otac u Švicarskoj zaradio mnogo novca, držeći prostore u kojima je svirala narodna muzika.

Tužiteljica Dijana Kajmaković je u završnoj riječi rekla da su neki od članova Turkovićeve organizacije ubijeni zbog njegovog straha da bi mu u budućnosti mogli biti prijetnja, otkrivanjem tajni njegovog poslovanja.

Tužilaštvo za prvooptuženog Zijada Turkovića traži 45 godina zatvora, a za ostale maksimalnu moguću kaznu za djela koja su napravili.

Sud BiH bi do kraja godine trebao izreći presudu.
XS
SM
MD
LG