Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv bivšeg sarajevskog načelnika Hadžibajrića


Hadžibajrić je uhapšen zbog organizovanja kriminalne grupe Sarajevo, 10. maj 2023.
Hadžibajrić je uhapšen zbog organizovanja kriminalne grupe Sarajevo, 10. maj 2023.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je u utorak, 23. aprila optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović , Fahrudina Novalije i firme "PLAZA GROUP" zbog, koruptivnih krivičnih djela, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik terete se da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. godine do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu Opštine Stari Grad Sarajevo.

Hadžibajrić je, kako se navodi u optužnici, nezakonito davao u zakup javne parking prostore privatnim firmama, nad kojima je imao kontrolu, čime je grupa nezakonito zaradila više stotina hiljada maraka.

Ranije je Agencija za upravljanje oduzetom imovinom preuzela upravljanje nad spornim parkinzima, dok je Elmedinu Karišiku oduzeta zgrada u naselju Bistrik, a Hadžibajriću kuća u Hrvatskoj.

Hadžibajriću je sredinom marta Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom zapečatila stan vrijedan 280.000 maraka (oko 140.000 eura), koji je uknjižen na drugo ime, ali je istragom utvrđeno da je stvarni vlasnik Hadžibajrić.

Hadžibajriću Tužilaštvo dodatno na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 maraka (oko 76.500 eura).

Uhapšen je u maju prošle godine dok je bio na funkciji načelnika Opštine Stari Grad, sa koje je kasnije i smijenjen. Od tada se nalazi u pritvoru.

Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade, lažnog iskaza i zloupotrebu ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Seid Hadžibajrić, sin bivšeg načelnika, se tereti za krivično djelo pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Protiv Alme Destanović, koja je bila sekretarka uprave Opštine Stari Grad, optužnica je podignuta zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Firma "PLAZA GROUP" Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Optužnicom je predloženo saslušanje 129 svjedoka, osam vještaka i izvođenje nekoliko hiljada materijalnih dokaza.

U ovom predmetu privremeno je oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udjel u investicionom fondu.

XS
SM
MD
LG