Dostupni linkovi

Kosovski Srbi odbili da uklone barikade


Granični prelaz Brnjak, 17. oktobar 2011. godine
Granični prelaz Brnjak, 17. oktobar 2011. godine
Predstavnici Srba i KFOR nisu se usaglasili o otklanjanju barikada na severu Kosova, koje su Srbi postavili nakon što su kosovski carinici i policajci preuzeli kontrolu na graničnim prelazima na severu zemlje.

KFOR je do sada tri puta odlagao uklanjanje barikada, uz nadu da će Srbi na severu to sami uraditi. Do toga ipak nije došlo.

Kako prenose srpski mediji, KFOR je zatražio da se dopusti prolaz i vozilima EULEX-a, što su predstavnici Srba odbili.

Za sada se ne znaju dalji koraci KFOR-a, sobzirom da je ova misija odlučila da ne reaguje povodom neuspelog sastanka sa srpskom zajednicom u sredu.

Komadant KFOR-a Erhard Drevs prethodno je izjavio da je KFOR „spreman i odlučan da preduzme akciju u ime slobode kretanja“ ukoliko opštinski sastanak, koji je održan u sredu, ne donese zadovoljavajuće rezultate.

Inače, nakon tročasovne rasprave, tzv. odbornici skupštine četiri opštine na severu Kosova jednoglasno su zaključili da se predsednici tih opština zaduže za pronalaženje rešenja za snabdevanje KFOR-a na severu zemlje, da se dosadašnji dogovori iz dijaloga Prištine i Beograda ne implementiraju u tom delu zemlje, kao i da se opozove saglasnost za raspoređivanje EULEX-a na Kosovu.

Mediji prenose da je tzv. predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Steva Božović kazao novinarima da usvojeni zaključci ne znače uklanjanje barikada, već samo omogućavanje snabdevanja vojnika Kfora na severu Kosova.

Rečeno je da se potpuno otklanjanje barikada može očekivati kada se sa graničnih prelaza udalje kosovski carinici i policajci.

Prema njegovim rečima taj prolaz vojnika će biti kontrolisan od strane građana, tako da će barikade ostati, i da je to jedinstven stav odbornika.

Pre početka sastanka, jedan od lidera Srba Radenko Nedeljković, kazao je da Srbi na severu u svemu imaju podršku Beograda.

“Ja sam u svakodnevnoj komunikaciji sa državnim vrhom Republike Srbije, preko ministra Bogdanovića. Državni vrh, predsednik države i vlada, stoje iza ovog naroda. Oni nama daju punu podršku u našoj mirnoj, odlučnoj borbi da istrajemo u našim zahtevima”, kazao je Nedeljković.

Čeka se na odluku KFOR-a

Postignuti zaključci među Srbima preneti su predstavnicima KFOR-a ali iz ove misije još uvek nije saopšteno da je postignuta neka saglasnost u vezi otklanjanja barikada.

Patrola KFOR-a u selu Cabra, Kosovo
Patrola KFOR-a u selu Cabra, Kosovo
KFOR je do sada nekoliko puta zatražio uklanjanje barikada koje su Srbi postavili na severu, navodeći da će misija sama to uraditi ukoliko Srbi to odbiju.

Srbi su naknadno zatražili odlaganje bilo kakve akcije KFOR-a do današnjeg sastanka. Šta će KFOR odlučiti, saznaće se za nekoliko sati.

U međuvremenu, kosovski zvaničnici su izjavili u sredu da je Vlada Kosova u koordinaciji sa KFOR-om i EULEX-om kada je u pitanju otklanjanje barikada koje su lokalni Srbi postavili na severu Kosova.

Po njima, domaće institucije imaju potpun konscenzus sa međunarodnom zajednicom da se ponovo uspostavi sloboda kretanja ljudi i robe.

Zamenik premijera Hajredin Kuçi izjavio je da će na severu biti uspostavljana sloboda kretanja, nezavisno od otpora grupa koje, po njemu, imaju interes od kriminala i krijumčarenja, a koje podržava i zvaničan Beograd.

„Mi smo u potpunoj koordinaciji sa KFOR-om i EULEX-om, i na tom putu imamo konsenzus za uspostavljanje reda i zakona, za otklanjanje barikada i za normalno funkcionisanje tog dela naše teritorije. Sigurno je da i KFOR i EULEX i Policija Kosova uzimaju u obzir sve okolnosti, i verujem da su oni oprezni, zajedno sa nama, kada je u pitanju ishod ove situacije koji će biti pozitivan i u skladu sa redom i zakonom“, kazao je Kuçi.
XS
SM
MD
LG