Dostupni linkovi

Najava Marovića pogoršaće odnose sa Srbijom?


Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Nakon više debata o tome kada Crna Gora i Kosovo treba da razmijene ambasadore potpredsjednik crnogorske Vlade Svetozar Marović saopštio je da nema nikakvih prepreka za uspostavljenje diplomatskih odnosa sa Kosovom, uz konstataciju da Srbija nema razloga da se ljuti zbog tog čina.

Da li će i ovoga puta biti sporan tajming uspostavljanja diplomatskih odnosa u trenutku dok traje rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Stvaraju se pretpostavke da se otvore diplomatska predstavništva Crne Gore i Kosova i u tom pravcu nema nikakvih prepreka, saopštio je potpredsjednik Vlade Svetozar Marović novinarima u utorak i ocijenio da to ne bi trebalo negativno da utiče na odnose sa Srbijom:

"Mi smo donijeli odluku o nezavisnosti Kosova i vi znate da ona u Srbiji nija baš primljena sa velikim razumijevanjem. Isto tako, ne očekujemo da će svi imati razumijevanja da se diplomatski odnosi realizuju na način koji je to među suverenim zemljama koje su međusobno priznate, ali mi vjerujemo da je to budućnost odnosa i da mi moramo shvatiti da se ne možemo boriti protiv realnosti nego realnost uvažavati i pokušati da u toj realnosti gradimo što kvalitetnije odnose. Tako da ne vjerujem da ima razloga da se u Srbiji ljute, niti vjerujem da ima razloga da sa tim odlažemo, osim što treba da stvorimo pretpostavke i sa jedne i sa druge strane, u obijema zemljama, kako bi diplomatska predstaništva krenula sa rezultatima".


Ova izjava dolazi nakon više debata o tome kada Crna Gora treba da otvori diplomatsko predstavništvo u Prištini.

Zoran Lutovac
Stav zvanične Srbije, a koji je prenio ambasador u Crnoj Gori Zoran Lutovac, je da bi bilo korektno da se sačeka odluka Međunarodnog suda pravde, pa da se onda u skladu s njom donose dalje odluke o odnosu prema Kosovu. Marovićeva izjava je došla istovremeno s početkom rasprave u Međunarodnom sudu pravde u Hagu o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Komentarišući najavu Marovića opozicione stranke ocjenjuju da crnogorska Vlada slijepo sluša interese koji dolaze iz inostranstva i smatraju da će to izazvati pogoršanje odnosa sa Srbijom.

NEZGODAN TAJMING?

Visoki funkcioner Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović:

"Vrijeme kada se to saopštava je, kada je otpočeo proces kod Međunarodnog suda pravde gdje se Srbija bori za svoje legitimno pravo da zaštiti svoj teritorijalni integritet. I to je ono što je problematično u ovom trenutku. Zašto je problematično? Zbog toga što ipak stavovi crnogorskih vlasti imaju određeni značaj i koriste se u međunarodnim krugovima od strane onih država i velikih sila koje protežiraju taj nelegalni čin stvaranja nezavisne države Kosovo jer Crna Gora do 2006. godine bila sa Srbijom u zajedničkoj državi i to ima jednu posebnu težinu."


I u Novoj srpskoj demokratiji takođe smatraju da vlast ponovo povlači poteze u veoma osjetljivom trenutku za Srbiju tokom rasprave o legalnosti nezavisnosti Kosova i pred odluku Međunarodnog suda pravde. Portparol Jovan Vučurović:
Mi postavaljamo pitanje da li Vlada Crne Gore i Svetozar Marović smatraju Srbiju svojim susjedom i ako smatraju kako misle da ostvare te dobrosusjedske odnose sa njom vođenjem otvorene neprijateljske politike.

"Mi postavaljamo pitanje da li Vlada Crne Gore i Svetozar Marović smatraju Srbiju svojim susjedom i ako smatraju kako misle da ostvare te dobrosusjedske odnose sa njom vođenjem otvorene neprijateljske politike. Srbija je najznačajniji partner Crne Gore u većini oblasti i dolijevanje ulja na vatru slanjem takozvanog diplomatskog predstavnika u Prištinu jedino može da šteti Crnoj Gori, odnosno njenim građanima."


U oktobru prošle godine Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, dan nakon što su Ujedinjene Nacije prihvatile inicijativu Srbije da se slučaj Kosova iznese pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Srbija je protjerala crnogorskog ambasadora iz Beograda, a ponovni diplomatski odnosi sa Srbijom su nedavno uspostavljeni kada je na mjesto ambasadora postavljen Igor Jovović.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista ocjenjuju da uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom ne treba da utiče na odnose sa Srbijom, a prigovor o tajmingu uspostavljanja odnosa sa Kosovom u DPS-u smatraju irelevantnim. Portparol Rajko Kovačević:

"Što se tiče eventualnog prigovora u smislu "nezgodnog tajminga" uzimajući u obzir raspravu o legalnosti procesa proglašenja kosovske nezavisnosti pred Međunarodnom sudom i taj, ponavljam, eventualni prigovor smatramo irelevantnim u odnosu na ovo pitanje. Ne mislim da će se on od strane Srbije prema Crnoj Gori potencirati i to bi bilo dobro i u skladu sa težnjama Crne Gore i Srbije za većim međusobnim stepenom uvažavanja i izgradnje povjerenja na većem nivou od dosadašnjeg."
XS
SM
MD
LG