Dostupni linkovi

AP: EU na Kosovu vodi istragu o trgovini organima


Operacija, ilustrativna fotografija
Operacija, ilustrativna fotografija
Tužilac Evropske unije imenovao je sedam osoba osumnjičenih za umiješanost u međunarodnom lancu za trgovinu organima, piše agencija AP pozivajući se na uvid u optužnicu koju je Agencija pribalivla u četvrtak.

Prema tom dokumentu tužilac Jonathan Ratel navodi da je organizovana grupa trgovala ljudima na Kosovu s ciljem da im se oduzmu organi i presade drugim osobama.

Dosadašnja istraga utvrdila je da je u 2008. godini najmanje 20 stranih državljana regrutovano s lažnim obećanjem da će dobiti novčanu nagradu za ustupanje organa.

Žrtve su regrutovane u stranim zemljama, potom su dočekivane na aerodromu u Prištini gdje im je bila obećana novčana nadoknada za vađenje bubrega, navodi se u optužnici.
Dosadašnja istraga utvrdila je da je u 2008. godini najmanje 20 stranih državljana regrutovano s lažnim obećanjem da će dobiti novčanu nagradu za ustupanje organa

Žrtvama je bilo obećavano do 20 hiljada dolara, a oni kojima su organi bili namijenjeni plaćali su između 110 i 137 hiljada dolara. Prema optužnici žrtve su bile iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske i bile su u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, pod stalnim finansijskim stresom.

Pet kosovskih državljana, uključujući Ilir Rrecaja, bivšeg funkcionera u kosovskom ministarstvu zdravlja, optuženi su po pet tačaka, od trgovine ljudima do bespravne upotrebe medicinskih znanja i zloupotrebe položaja. Niko od optuženih nije u pritvoru.

Zbog svog učešća u ovom lancu na Interpolovoj potjernici su i dr Yusuf Sonmez iz Turske i izraelski doktor Moshe Harel. Sonmez je umiješan u trgovinu ljudima i u drugim zemljama, uključujući Tursku.

Optužnica naovdi da je vođa te grupe bio kosovski hirurg Lutifi Dervishi, zajedno sa Sonmezom i Harelom.
Hiruški zahvat, ilustrativna fotografija

Dervishi je 2006. godine bio gost na konferenciji u Istanbulu i tažio je kontak s doktorom koji radi transplantacije. Pola godine kasnije javio mu se Sonmez i njih dvojica su zajedeno obavljali oepracije u prištinskoj bolnici «Medicus» u kojoj je direktor sin Dervishija, Arban Dervishi, takođe optužen u ovom slučaju. Harel je bio zadužen za identifikovanje, regrutovanje i transport žrtava kao i za transfer novca i plaćanje.

Dvojica drugih doktora, Sokol Hajdini i Driton Jilta takođe su optuženi

2008. godine istražitelji su zatvorili privatnu kliniku na kojoj su radili optuženi doktori. Policija je povela istragu nakon što je dobila prijavu da je jedan turski državljanin prodao svoj bubreg osobi u Izraelu. Rrecaj je nakon provedene istrage otpušten sa svog mjesta u kosovskom ministarstvu zdravlja. Optuženi su negirali sve tačke optužnice tokom istražnog postupka.

Ovaj slučaj se ne dovodi u vezu sa poznatom “žutom kućom” i sumnjama da je tokom rata 1999. godine obavljana organizovana trgovina organima.

U optužnici se ne navodi da li je bilo koja žrtva primila novac za oduzete organe, jer će žrtve tek biti intervjuisane. Sudski proces treba da počne prije kraja godine i moguće je da će se lista optuženih proširiti, piše AP.
XS
SM
MD
LG