Dostupni linkovi

Agencija za statistiku Kosova: Srbi sa severa 'oklevaju' da se popišu


Ilustrativna fotografija, Gračanica na Kosovu, južno od Ibra, u kojoj većinsko stanovništvo čine Srbi, septembar 2023.
Ilustrativna fotografija, Gračanica na Kosovu, južno od Ibra, u kojoj većinsko stanovništvo čine Srbi, septembar 2023.

Direktor Agencije za statistiku Kosova, Avni Kastrati, izjavio je da pripadnici srpske zajednice u opštinama sa srpskom većinom na severu i dalje "oklevaju" da se odazovu popisu stanovništva, ali da se "masovno popisuju" oni koji žive u opštinama na jugu.

"Srpska zajednica (na severu) i dalje u velikoj meri okleva", rekao je Kastrati na konferenciji za novinare u ponedeljak, 29. aprila.

Popis stanovništva na Kosovu je počeo 5. aprila i trajaće do 17. maja.

Na dan početka popisa, Srpska lista je najavila da pripadnici srpske zajednice neće učestvovati u ovom procesu. Kao jedno od obrazloženja, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, navela je "represiju" režima premijera Kosova, Aljbina (Albin) Kurtija.

Poslednji popis stanovništva na Kosovu 2011. nije održan u četiri opštine na severu gde živi većinsko srpsko stanovništvo, dok su u opštinama na jugu taj proces uglavnom bojkotovali na poziv Beograda.

Prema tom popisu, ukupan broj stanovnika na Kosovu je oko 1,8 miliona, od čega oko 25.000 Srba. Ipak, prema procenama civilnog sektora, na Kosovu živi oko 100.000 pripadnika srpske zajednice.

Direktor Agencije za statistiku Kosova je 29. aprila rekao da je povodom bojkota popisa na severu, gde živi većinska srpska zajednica, prošle nedelje razgovarao sa nekoliko međunarodnih institucija, koje će "im (srpskoj zajednici) preneti ono o čemu smo pričali".

"Oni treba da znaju da je to (popis) dobro za njih, da se zna broj onih koji žive u tim opštinama", rekao je Kastrati i pozvao Srbe da učestvuju u ovom procesu.

Dodao je i da je u poslednjim danima registrovan veći broj stanovništva Kosova, kao što je i bilo planirano.

"Do juče (28. aprila) registrovano je više od 891.000 stanovnika Kosova", rekao je on.

Kastrati je pozvao građane da budu aktivni i da se obrate svojoj opštini ukoliko popisivač ne dođe kod njih u narednih pet do šest dana.

Rekao je i da bi preliminarni rezultati popisa trebali da budu objavljeni u drugoj polovini juna.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, svako lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od 30 do 2.000 evra ukoliko odbije da pruži podatke koje traži popisivač. Kazne su još veće za privrednike i idu do 20.000 evra.

XS
SM
MD
LG