Dostupni linkovi

Kosovo i FIFA: Međunarodne utakmice korak ka članstvu


Predsednik FIFA-e Sepp Blatter i predsednik Kosovske fudbalske federacije Fadil Vokrri, Cirih, maj 2012.
Predsednik FIFA-e Sepp Blatter i predsednik Kosovske fudbalske federacije Fadil Vokrri, Cirih, maj 2012.
Ljubitelji sporta i sportske institucije su sa velikim entuzijazmom primili vest o omogućavanju Kosovu da igra prijateljske utakmice sa 208 članica Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Agim Ademi, potpredsednik Kosovske fudbalske federacije, kaže da je ovo pretposlednji korak ka učlanjenju u FIFA-u, ali i u Evropsku fudbalsku federaciju (UEFA).

Polazeći od činjenice da Kosovari već dugo vremena lobiraju za to, Ademi navodi da je Kosovska fudbalska federacija formirala tim koji je spreman za međunarodne utakmice.

„Mi smo formirali našu reprezentaciju. Fudbalska federacija se već odavno bavi ovim, imajući na umu da će se to dogoditi. Megu reći da smo među onim boljim zemljama, ali smo i među svih onih 205 i sigurno je da nećemo biti najslabiji“, kaže Ademi.

I fudbalski trener i profesor na Univerzitetu Prištine, Bilbil Sokoli, ističe da Kosovo ima veliki potencijal da formira jednu dostojnu reprezentaciju.

„Sada moramo razmišljati i o jednom perspektivnom sastavu, o mladim futbalerima. Imamo i mnogo fudbalera koji su zbog teških vremena migrirali u različite zemlje i već postigli puno toga u karijeri. Što se tiče nivoa, mislim da imamo sastav koji će nas dostojno predstaviti“, kaže Sokoli.

Vlada treba odvojiti novac

Međutim, postoji bojazan da nedostaje adekvatna infrastruktura u slučaju održavanja utakmica na Kosovu. Ademi ističe da, iako su ljudi spremni, nedostaju uslovi na terenu.

Fudbalska reprezentacija Kosova
Fudbalska reprezentacija Kosova
„Možemo reći da nemamo tehničku infrastrukturu, ali verujem da će se to ubrzo rešiti, naročito kada su u pitanju dva stadiona koja su u upotrebi, u Prištini i Mitrovici. Verujem da će oni biti spremni da uskoro ugoste međunarodne prijateljske utamice“, kaže Ademi.

Sa druge strane, Ibër Alaj, direktor za sport u Ministarstvu kulture, omladine i sporta, potvrdio je da će se i tehnički problemi uskoro rešiti. Po njemu, stadioni u Prištini i Mitrovici imaju prikladne terene koji ispunjavaju kriterijume FIFA-e. Potrebno je samo renoviranje pojedinih objekata.

On očekuje da će Vlada Kosova uzeti u obzir novonastale okolnosti i da će odvojiti fondove za infrastrukturu stadiona:

„Potrebna je hitna intervencija u svlačionicama, što je zahtev FIFA-e, ali Evropske fudbalske federacije. Ali, obzirom da nam je sad put već otvoren, verujem da će se odrediti fondovi kojima će se investirati i ispuniti potrebni uslovi za održavanje utakmica“, kaže Alaj.

Agim Ademi, podpredsednik Kosovske fudbalske federacije, kazao je da se u bliskoj budućnosti može očekivati i prva prijateljska utakmica, možda sa Turskom.

Kosovo do sada nije bilo u mogućnosti da učestvuje u međunarodnim fudbalskim dobađajima obzirom da nije priznato u UN-u. Do promene je došlo pošto je predsednik FIFA-e, Sep Blater, predložio promenu politike po tom pitanju.
XS
SM
MD
LG