Dostupni linkovi

Kosovo za zajednički rad na integracijama i "belom šengenu"


Kosovski pasoši - ilustracija
Kosovski pasoši - ilustracija
Kosovo je jedinstveno kada je u pitanju proces evropskih integracija, rečeno je u utorak na drugom sastanku Nacionalnog saveta za evropske integracije, kojim je predsedavala predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

Studija izvodljivosti i vodič za viznu liberalizaciju su veoma pozitivne odluke za Kosovo i evropsku perspektivu, kazala je ona. Predsednica Kosova je međutim podsetila da ova zemlja treba još puno da radi na unutrašnjim reformama kako bi bila deo integracija.

“Naša zemlja treba da još više radi kako bi se postigao uspeh i da produbi reforme za jačanje demokratskih institucija, za vladavinu reda i zakona kao i za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije“, kazala je ona.

Atifete Jahjaga, predsednica Kosova
Atifete Jahjaga, predsednica Kosova
Jahjaga je takođe govorila i o procesu vizne liberalizacije. Dok se put ka evrointegracijama smatra dugim, liberalizacija viza je brži proces, istakla je ona. Jahjaga je stoga zatražila od institucija da ispune postavljene uslove kako bi građani Kosova mogli slobodno da se kreću po zemljama EU.

“U oblasti liberalizacije viza treba da nastavimo sa daljnjim napretkom u bezbednosti dokumenata, nadzoru granice i migracija, i u fundamentalnim pravima,” kazala je ona.

Posebnu ulogu u procesu integracija i u usvajanju zakona u skladu sa evropskim standardima imaće Skupština Kosova. Predsednik ove institucije, Jakup Krasniqi, kazao je da je Skupština spremna da sprovede sve predviđene kriterijume kako bi se pomoglo zemlji na ovom putu.

“Smatram da je Skupština u velikoj meri ispunila sve zahteve Izveštaja o napretku, i blizu smo usvajanja svih potrebnih zakona koji će ubrzati okončanje nadgledane nezavisnosti”, kazao je Krasniqi.

Proces integracija je dug, ispunjen mnogim izazovima, i stoga je potrebna saradnja svih kazao je kosovski premijer, Hashim Thaçi.

“Važno je zadržati pozitivan i aktivan kurs u tom pravcu. Saradnja i dijalog pozicije i opozicije, vlade i skupštine, te sa civilnim društvom je od suštinskog značaja za postizanje uspeha”, kazao je Thaci.

Evropsku agendu je podržao i čelnik opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa. On je međutim pozvao institucije da nakon odluke o okončanje nadgledanja nezavisnosti ne zapadnu u euforiju već da se više angažuju kako bi se ponašali kao država na usluzi građanima.

“Smatram da još uvek nismo u situaciji da slavimo ono što smo postigli. Sve ono što smo tražili od međunarodne zajednice u smislu nadgledanja, sada treba sami da realizujemo, pod našom nadležnošću, kako bismo se pravilno ponašali, sprovodili zakone, i odustali od partizanskih oblika postizanja interesa unutar države”, kazao je Mustafa.
XS
SM
MD
LG