Dostupni linkovi

Vrhovni sud potvrdio presudu za ubojstvo Pukanića i Franjića


Ivo Pukanić i Niko Franjić
Ivo Pukanić i Niko Franjić
Vrhovni sud Hrvatske donio je pravomoćnu i konačnu presudu za ubojstvo novinskog izdavača Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića listopada 2008. godine u Zagrebu. Šestorica sudionika u atentatu dobili su od 16 do 40 godina zatvora. Branitelj jednog od osuđenih, Slobodana Đurovića, najavljuje ustavnu tužbu.

Pravomoćnom trećestupanjskom presudom Vrhovnog suda Hrvatske šestorica ubojica izdavača tjednika „Nacional“ Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića osuđeni su na ukupno 163 godine zatvora.

Željko Milovanović osuđen je na 40 godina kao izravni počinitelj, jer je dokazano da je upravo on 23. listopada 2008. godine podmetnuo eksplozivnu napravu u dvorište „Nacionala“ od koje su poginuli Pukanić i Franjić. Robert Matanić je kao organizator atentata osuđen na 35 godina zatvora, a Bojan Gudurić kao sudionik dvostrukog ubojstva na 30 godina zatvora.

Slobodanu Đuroviću je današnjom trećestupanjskom presudom kazna smanjena za 2 godine, pa je pravomoćno osuđen na 23 godine zatvora. Njega se tereti da je bio veza između ubojica i srpskog mafijaškog bossa Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubojstvo platio 1,5 milijuna eura, zbog čega mu se sudi u Beogradu.

Luka Matanić i Amir Malafani su kao sudionici atentata osuđeni na 16 godina zatvora. Svi se nalaze u zatvoru.

Dugogodišnji bliski Pukanićev suradnik u „Nacionalu“, a sada novinar i urednik u tjedniku „Aktual“ Berislav Jelinić u izjavi za naš radio pozdravlja donošenje pravomoćne presude:

„Meni je drago što je sudski postupak završio, drago mi je što su krivci kažnjeni – bar onaj dio krivaca koje se uspjelo naći i procesuirati, drago mi je što je završila trakavica neprimjerenih komentara od strane odvjetničkih timova pojedinih optuženika i oni sada mogu biti prepušteni pravosudnom sustavu da izdržavaju kaznu za nedjelo koje su počinili“, kaže Jelinić.

Suđenje nije otkrilo motiv, osim što je jasno rečeno da je Pukanić stradao zbog svog novinarskog rada. Međutim, prisutne su teorije zavjere - od one da iza svega stoji kralj duhanske mafije Stanko Subotić Cane, do one da je Pukanić žrtva hrvatsko-srpsko-crnogorske državno-političko-policijsko-obavještajne urote što cijelu vrijeme na suđenju u Beogradu tvrdi Jocić zvani Amsterdam.

Međutim, dokaza ni za jednu od tih teorija nema, pa Jelinić sugerira da se za motiv iznova upita Pukanićeve ubojice koji ada znaju da će u zatvoru provesti jako mnogo vremena:

„Neki od njih sigurno znaju tko su naručitelji. Sada se okolnosti mijenjaju na psihološkom planu i neki od njih koji to znaju možda će moći o tome i progovoriti.“

Dugogodišnji novinar, osnivač, urednik i vlasnik tjednika „Nacional“ Ivo Pukanić ubijen je podmetnutom eksplozivnom napravom u dvorištu „Nacionala“ u zagrebačkoj Vlaškoj ulici 23. listopada 2008. godine.

Vrhovni sud Hrvatske presudu je donio na sjednici vijeća 14. i 15. siječnja 2013.g, ali je nije želio objaviti dok o njoj nije izvijestio optuženike, njihove odvjetnike i Državno odvjetništvo.

Odvjetnik osuđenog Slobodana Đurovića Rajko Mlinarić najavljuje da će se žaliti Ustavnom sudu Hrvatske. Iako je Đuroviću današnjom trećestupanjskom i konačnom presudom kazna smanjena sa 25 na 23 godine zatvora, Mlinarić tvrdi kako Vrhovni sud Hrvatske u postupku nije poštivao zakonitost, objektivnost i jednakost stranaka u postupku:

„Pravni put ide prema Ustavnom sudu Hrvatske kojem ćemo ustavnom tužbom skrenuti pažnju na sve povrede ljudskih prava koje su se u postupku dogodile, s očekivanjem da Ustavni sud prepozna te povrede ustavnih prava, ukine presudu Vrhovnog suda i predmet vrati na ponovni postupak", kaže Mlinarić.
XS
SM
MD
LG