Dostupni linkovi

Partije različitih programa potpisale koalicioni sporazum


Potpisivanje sporazuma Foto: Savo Prelević
Potpisivanje sporazuma Foto: Savo Prelević
Dvanaest političkih partija koje predvode Socijalistička narodna partija, Pokret za promjene i Nova srpska demokratija su potpisale koalicioni sporazum za zajednički nastup na izborima u Podgorici i gradskim opštinama Golubovci i Tuzi. To je prvi put da su političke partije potpuno različitih programa, okupljene oko istog cilja, smjene vlasti u glavnom gradu.

Potpisivanju sporazuma o jedinstvenom koalicionom nastupu su prisustvovali čelnici i funkcioneri dvanaest parlamentarnih i vanparlamentarnih opozicionih partija koje zajedno nastupaju u Podgorici, dok će za odbornička mjesta u Golubovcima i Tuzima činiti koalicija od po šest stranaka. Stranke koje će činiti široku opozicionu koaliciju u Podgorici su sljedeće: Socijalitička narodna partije, Nova srpske demokratija, Pokret za promjene, Narodna stranka, Demokratska srpska stranka, Demokratski centar, Stranka penzionera, Otadžbinska stranka, Demokratska zajednica Bošnjaka- Muslimana, Bošnjačka demokratska partija, Jugoslovenska komunistička partija i Demokratska stranka jedinstva.

Nakon potpisivanja sporazuma je otvoren šampanjac, a prije koktela funkcionerima opozicionih stranaka se obratio nosilac izborne liste za Podgoricu Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije koji je, između ostalog, konstatovao da se nalazi na čelu liste sa najvećom političkom snagom do sada:

"Nikada do sada na izborima nijedna izborna lista nije imala toliku političku snagu kao ova, oličena u koaliciji dvanaest političkih partija jer partije čine ljudi. Ono što je posebno značajno jeste da se u Podgorici nijesu ujedinile samo ove političke partije, već što je najznačajnije ujedinio se i narod. Narod koji želi bolju Podgoricu, Podgoricu jednakih prava i jednakih šansi za sve, Podgoricu u kojoj će zaživjeti vrijednosti slobode i jednakosti, pravde i solidarnosti".

Neven Gošović

Gošović je siguran da će se građani na predstojećim izborima opredijeliti za novu demokratsku vlast, a optimizam zasniva na ubjeđenju da, kako je rekao, dobro mora prevladati. Govoreći ot ome zašto je prihvatio mjesto prvog na izbornoj listi Gošović je rekao:

"Mjesto prvog na izbornoj listi sam prihvatio jer se kao i Socijalistička narodna partija Crne Gore zalažem za socijalnu pravdu, jednakost svih građana, evropske integracije, pravnu državu, borbu protiv korupcije i kriminala. To su vrijednosti u koje vjerujem, za koje sam spreman da se borim i sposoban da ih sa svima vama i sprovedem. To je politika koja će Podgorici donijeti ljepši, bogatiji i srećniji život. Poštovani građani, zajedno sa vama učinićemo sve da naš glavni grad bude mjesto u kome se i radi i živi, u kome se živi za svoj grad i u kome se pošteno živi od svoga rada".


Jedna od članica opozicione koalicije pod nazivom "Za bolju Podgoricu - bolju Crnu Goru" je i Partija penzionera koju predvodi profesor na Pravnom fakultetu Blagota Mitrić koga smo pitali sa razloge i motive koji su ga opredijelili da pristupi koaliciji:

"Za bolju Crnu Goru", a je mislim pošto je središte političke borbe Crna Gora koja je država socijalne pravde, za bolju i pravedniju Crnu Goru. Prema tome, ja mislim da u Crnoj Gori toga mnogo nedostaje, da ne kažem da je to opšti nemar da po mom sudu u Crnoj Gori caruje nepravda jer je ogroman jaz, naročito materijalni jaz između stanovništva u pojedinim kategorijama, mali je broj onih koji imaju premnogo, a veliki je broj onih koji nemaju skoro ništa ili veoma malo. Prema tome, to mi je bio lični profesionalni, politički, pravnički i kakav god hoćete motiv da se prihvatim ove dužnosti".


Niz vanparlamentarnih stranaka čine koaliciju "Za bolju Podgoricu". Jedan od lidera je i nekadašnji parlamentarac Ranko Kadić koji predvodi Demokratsku srpsku stranku i koji kaže da je opozicija ispunila želju građana da se objedine sve političke snage:

"Sve smo probali i ono što nije do sada probano jedinstvena lista, ponudili smo građanima ono što su tražili. Mi smo uradili i uradićemo sve što je do nas. Nadam se da je ovo početak kraja Đukanovićevog režima".
Foto:Savo Prelević


Heterogenost kvalitet ili problem?


Najšira koalicija od početka višepartizma za lokalne izbore je formirana i u Bijelom Polju. Koliko je ta heterogenost kvalitet, a koliko problem pokušali smo da saznamo od građana Bijelog Polja i lokalnih partijskih čelnika.

Jedanaest partija okupljenih na jednom mjestu je samo za sebe pobjeda opozicije, tvrdi Mijo Vojnović iz Socijalističke narodne partije:

"Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste, a to priznaju i naši oponenti, da je u Bijelom Polju urađeno ono što nije urađeno do sada u istoriji parlementarizma u Crnoj Gori i da taj početni korak predstavlja veliku prednost u odnosu na sve ono što se do sada dešavalo. Samim tim zaključili smo sve ono na čemu svih ovih godina vlada ova koalicija u Bijelom Polju, a to je ono što oni uvijek potenciraju, pitanje podjela. Nikakvih podjela u okviru naše koalicije više nema".

Heterogenost od liberala do konzervativaca i nacionalne partije skupa sa njima je kvalitet, tvrdi Semedin Agović iz Liberalne partije. Njegovi partijsku drugovi u Podgorici su sa DPS-om, u Plavu sa SDP-om, a u Bijelom Polju u najširoj opozicionoj crnogorskoj koaliciji:

"Glavno oružje kojim je dosadašnja vladajuća garnitura vladala svih ovih dvadeset godina im je izbijeno iz ruku. Bijelo Polje je pobijedilo. U ovoj koaliciji mi idemo sa socijaldemokratama, idemo sa nacionalnim partijama, srpskim nacionalnim partijama, bošnjačkim, Strankom penzionera, Strankom komunista. Svi smo na jednom frontu za poboljšanje životnog standarda svih građana".


RSE: Koliko će takva koalicija održati, opstati?

Agović:
Takva koalicija će sigurno opstati i održati se jer je ona uspostavljena na pravilnim principima. Ekonomija, ekonomija i samo ekonomija.
Rifat Vesković, Foto: Savo Prelević

Rifat Vesković, lider Demokratska zajednice Bošnjaka muslimana:

"Idemo svi zajedno. Svuda idemo. Nema nijednog mjesta gdje ne možemo da se pojavimo zajedno, a to je dovoljan dokaz. Po prvi put idu jedni u Tomaševo, a isto tako u Godijevo i Sušicu. To nikada do sada ni DPS nije mogao da uradi, nego je jednu garnituru slao za Pavino Polje, a drugu za Godijevo. Građani pozdravljaju široku koaliciju".

Podjele su prevaziđene misli jedan dio Bijelopoljaca, dok je drugi uvjeren da tako složna koalicija ima uski interes osvajanja vlasti, te je zato bez perspektive:



Mile Vojnović, jedan od čelnika opozicione bijelopoljske opozicije:

"Više sam nego siguran da građani Bijelog Polja znaju da je poslije dugog niza godina vladavine jednih istih partija došlo vrijeme istinskih promjena i u tom prvcu građani znaju da je za bolju Crnu Goru potrebno i bolje Bijelo Polje".

*****
Pročitajte i ovo:
Gošović: Do promjena samo političkom borbom

Sekulić: Kolegama iz SDP-a puno sreće na izborima

Crna Gora bez neutralnih posmatrača na izborima

Ima li novca za predizborne kampanje?
Konjević: SDP će samostalno donositi političke odluke
Ujedinjena opozicija ne narušava crnogorsku državnost
Jedinstvena opozicija je siguran pobjednik
XS
SM
MD
LG