Dostupni linkovi

Ko je odgovoran za trovanje studenata na crnogorskoj obali


Tivat
Tivat

Od 450 studenta mašinskih fakulteta iz zemalja regiona koji su, prethodnih dana, boravili u Tivtu 128 njih je zbog simptoma trovanja zatražilo ljekarsku pomoć. Hospitalizovan je 21 student i njihovo stanje je stabilno ali je kod četiri studenta potvrđeno prisustvo salmonele. Poslednje trovanje studenata nije izolovano dešavanje, naprotiv, godinama unazad su česta trovanja djece i studenata koji organizovano borave u crnogorskim hotelima tokom realizacije škole prirode, ekskurzije i sličnih nastavnih ili rekreativnih aktivnosti. Postavlja se pitanje: ko je odgovoran za ovakva dešavanja i šta će se preduzeti ...

Zbog stomačnih tegoba, povraćanja i povišene temperature prije par dana tivatskom Domu zdravlja obratilo se 128 studenata iz regiona učesnika "Mašinijade", koji su bili smješteni u hotelu "Kamelija" u Tivtu.

U međuvremenu, iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore je potvrđeno trovanje bakterijom salmonela jer je kod četiri studenta koji se liječe na Infektivnom odjeljenju kotorske bolnice u stolici izolovana ta bakterija. Na liječenju u Opštoj bolnici Kotor je zadržan 21 student.

Nije izvjesno da li je trovanje uzrokovano hranom u hotelu “Kamelija” ili eventualno roštiljem iz nekog od lokala, ali je u saopštenju na sajtu Instituta navedeno da je „izvršeno potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u hotelu “Kamelija i da će i javnost biti obaviještena o rezultatima analiza“.

Govoreći o trovanju studenata u Tivtu, ali i prethodnim sličnim, član Odbora za zdravstvo crnogorske Skupštine i poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić kaže da je „nemoguće sasvim i apsolutno“ suzbiti ovakva dešavanja na terenu, ali da se kod nas ovakvi slučajevi trovanja dešavaju suviše često i da nadležni uvijek „prebacuju odgovornost sa jedne na drugu instituciju“.

„Jasno je da kada je riječ o ovakvim slučajevima da je nadležna Uprava za inspekcijske poslove, odnosno Zdravstveno – sanitarna inspekcija. Takođe, Institut za javno zdravlje generalno bi trebao negdje da da preporuke u vezi sa distribucijom i stavljanjem u poromet hrane. To bi sve trebalo da uzrokuje nekim stabilnim sistemom, u tom smislu. Međutim, ovo što sada imamo je previše često ili inspekcije ne obavljaju svoj posao suviše često ili, pak, ne postoji jasna instrukcija kako se proizvodi i bezbjedno distribuira hrana. U tom smislu bi i resorno ministarstvo trebalo da pruži neku obuku ljudi, prvo da zna koji su to ljudi koji proizvode i distribuiraju hranu, a potom i negdje da se napravi jedan strateški pristup kako to smanjiti na najmanju moguću mjeru“, objašnjava Perić.

Bolje uvezati institucije

Iz Uprave za inspekcijske poslove, pod čijom je nadležnošću Zdravstveno sanitarna - inspekcija, tvrde da svake godine prema spisku Ministarstva prosvjete Crne Gore obavljaju preventivne kontrole objekata gdje će organizovano boraviti učenici. Ali i pored toga, podsjetimo, gotovo svake godine se dešavaju trovanja učenika ili đaka.

Prošle godine, krajem maja, zabilježeno je trovanje barskih osnovaca u školi prirode na Žabljaku. Ranije se to dogodilo djeci podgoričke Osnovne škole “Radojica Perović”, koja su boravila u budvanskom hotelu “Park”, a prije par godina djeci nakon boravka u hotelu „Lara“ u Čanju.

Portparolka Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić povodom poslednjeg slučaja trovanja studenata iz regiona u Tivtu kaže:

„Zdravstveno-sanitarna inspekcija svake godine traži od Ministarstva prosvjete spisak hotela u kojima će boraviti đaci u sklopu organizovane škole prirode ili ekskurzije. Prema ovom spisku Zdravstveno-sanitarna inspekcija obiđe sve objekte radi preventivne kontrole. Nakon saznanja o oboljevanju studenata od Epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje u hotelu "Kamelija " u Tivtu, Sanitarna inspekcija je istog dana, tj. 11-og maja, zajedno sa Institutom započela inspekcijski nadzor. Tom prilikom uzeti su uzorci zatečene hrane, a takođe su uzeti brisevi sa radnih površina i vode za piće. Sanitarna inspekcija je juče nastavila nadzor i naložila vanredni sanitarni pregled, a takođe je izrečena privremena zabrana upotrebe kuhinje hotela "Kamelija" u Tivtu dok se ne izvrši detaljno čišćenje i dezinfekcija iste. Danas se vrši sanitarni pregled zaposlenih lica i uzimanje briseva radnih površina radi kontrole sprovedene dezinfekcije. Takođe, danas se u saradnji sa Institutom za javno zdravlje vrši uzorkovanje sirovine hrane. Kuhinja ovog hotela biće zatvorena sve do dobijanja rezultata analiza“, kazala je Iva Čukić.

I pored više pokušaja iz Ministarstva zdravlja Crne Gore danas ovim povodom nijesmo mogli dobiti komentar jer je, kako nam je rečeno, ministar dr Budimir Šegrt na sastancima.

Član Odbora za zdravstvo Srđan Perić smatra da je za rešavanje ovakvih problema neophodno da se „bolje uvežu tri institucije“: Zdravstveno- sanitarna inspekcija, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja Crne Gore. Perić kaže da, nakon što saznaju više detalja o ovom slučaju, žele otvoriti ovu temu na nadležnom parlamentarnom Odboru.

„Dok institucije prebacuju loptice jedna drugoj mi imamo - ovo što imamo na terenu. Poenta je da te tri institucije trebaju biti uvezane kako bi se ovaj problem riješio. Dok god se to ne desi, roditelji koji šalju svoju djecu ili turisti koji idu bilo na more, na sjever, centralni region, bilo gdje – oslanjaće se više na dobar glas, a ne na neke preporuke nadležnih institucija“, zaključio je Perić.

XS
SM
MD
LG