Dostupni linkovi

Neuspjeh Kirgistana da se nosi sa problemom silovanja djece


Protestujući pod sloganom "Život žene je ogledalo društva", kirgistanski demonstranti marširaju u Biškeku na Međunarodni dan žena 8. marta kako bi pozvali na prekid nasilja nad ženama i djevojčicama.
Protestujući pod sloganom "Život žene je ogledalo društva", kirgistanski demonstranti marširaju u Biškeku na Međunarodni dan žena 8. marta kako bi pozvali na prekid nasilja nad ženama i djevojčicama.

Piše: Farangis Najibullah i Kirgistanski servis Radija Slobodna Evropa

Policija u Kirgistanu istražuje užasan slučaj seksualnog nasilja nad maloljetnicom koju je više puta silovalo nekoliko muškaraca nedaleko od glavnog grada Biškeka.

Užasni slučaj podvlači dugogodišnji problem u centralnoazijskoj državi od sedam miliona stanovnika u kojoj godišnje na desetine djece budu žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Aktivisti i roditelji žrtava, kao i mnogi Kirgistanci optužuju vladu da nije uspjela da se uhvati u koštac sa seksualnim nasiljem nad djecom, nerješivim problemom u kirgiskom društvu.

Pregled više slučajeva u posljednjih nekoliko godina pokazuje da su neke žrtve silovanja počinile samoubistvo, druge bile prisiljene da se "udaju" za svoje silovatelje, a neke su napadači, čak i policija natjerali na šutnju. Mnogi su bili prisiljeni da se presele iz svojih rodnih gradova kako bi pobjegli od osjećaja sramote pred komšijama, pa čak i članova porodice u konzervativnom društvu.

Rašireno je mišljenje da mnogo više slučajeva ostane neprijavljenih nego onih koji se registruju jer se žrtve sramote da progovore, porodice odluče da ne otkrivaju šta se desilo kako bi izbjegle sramotu ili jednostavno zbog nepovjerenja u policiju.

Roditelji žrtve u nedavnom slučaju od visokog interesa u selu Sokuluk, malo izvan Biškeka, tvrde da je najmanje 10 muškaraca sistematski silovalo njihovu kćerku počevši od aprila 2023. i prijetilo joj kako bi ćutala.

Oni su takođe tvrdili da su prvi put saznali za njene patnje u februaru nakon što je nestala na 20 dana prije nego što ju je policija pronašla u jednom hotelu u Biškeku.

Duboko traumatizovana zbog onoga što je preživjela, djevojčica, koja sada ima 14 godina, trenutno je u programu psihološke podrške i drugih specijalista u kriznom centru Sezim. Kancelarija nacionalnog ombudsmana je unajmila advokata branitelja za njen slučaj.

"Ona je pokušala da se ubije tako što je prerezala vene", rekla je za Kirgistanski servis RSE direktorka Sezim centra Babusara Riskulova. "Neizdrživo je ono što je ona izdržala."

Nedovoljno povjerenja u policiju i sudove

U drugom visokoprofilnom slučaju u Biškeku, 13-godišnju djevojčicu silovala su dva policajca, među kojima je bio i inspektor zadužen za zaštitu djece.

Dvojica policajaca i još dvojica muškaraca osuđeni su prošle godine zbog ponovljenog silovanja maloljetnice između avgusta 2021. i februara 2022.

Prema svjedočenju žrtve i njene porodice, policajci su djevojku prvi put sreli kada ju je prodavačica prijavila policiji zbog navodne krađe.

Policajci su je priveli, tražili novac i silovali kada nije mogla da plati previsok iznos. Tada su joj zaprijetili da će biti uhapšena i zatvorena na više godina ako ikome ispriča šta se desilo. Policajci su takođe davali žrtvu drugim muškarcima među kojima su bili čuvar bazara i konobar.

Sistematsko silovanje trajalo je sve dok porodica žrtve nije pročitala prijeteće poruke policajaca na njenom telefonu i prijavila to nadležnim organima.

Usred protesta javnosti, inspektor policije za zaštitu djece prvo je osuđen na 15 godina zatvora. Međutim kazna mu je kasnije smanjena na sedam i po godina, što je izazvalo kritike da su sudovi olako tretirali silovatelje. Ostala trojica napadača takođe su osuđena na zatvorske kazne do devet godina.

Kyrgyzstan - An action demanding the resignation of Nogoibayev is taking place in Bishkek
Kyrgyzstan - An action demanding the resignation of Nogoibayev is taking place in Bishkek

U martu 2023. šef policije u Biškeku Azamat Nogoibaev naljutio je mnoge kada je okrivio maloljetne žrtve silovanja za ono što je nazvao "dobrovoljnim" uplitanjem s njihovim potencijalnim zlostavljačima.

"Djevojčice se upoznaju sa nekim ljudima, dobrovoljno spavaju sa njima i onda imamo te situacije kao rezultat svega", rekao je on komentarišući slučajeve silovanja djece.

Ovaj komentar, koji je jedan aktivist nazvao "zelenim svjetlom" muškarcima za silovanje, naišao je na proteste i pozive na njegovu ostavku. Nogoibaev je otpušten nekoliko mjeseci kasnije zbog ndrugog problema.

Porodice nekih žrtava tvrde da policija često pokušava slučajeve silovanja djece da baci pod tepih, što može imati veze i sa podmićivanjem.

Žrtva tinejdžerka je 2021. godine počinila samoubistvo kada je policija u Biškeku odbila da privede njenog napadača i tvrdila da je seks bio sporazuman, iako je žrtva imala samo 13 godina. Tek nakon njene smrti pokrenuta je nova istraga, a dvojica policajaca i forenzičar privedeni su jer su falsifikovali iskaz žrtve.

'Nacionalna tragedija'

U drugom užasnom slučaju u regiji Batken iz septembra 2022. seljani su našli tijelo 14-godišnjakinje bačeno u kanal. Forenzička pretraga je pokazala da je bila grupno silovana prije nego što je udavljena na smrt.

Slučaj je potaknuo pozive nekih zakonodavaca da se ponovno uvede smrtna kazna za one koji siluju djecu.

Zastupnik Jrisbek Atažanov rekao je da je incident "nacionalna tragedija, ali ne izolovan slučaj", zahtijevajući da se takvi slučajevi kažnjavaju smrtnom kaznom.

Incident u Batkenu dogodio se mjesec dana nakon što je Kirgistan uveo strože kazne za zlostavljanje djece. Novi zakon produžio je zatvorske kazne i povećao novčane kazne za one osuđene za zločine nad djecom. Kirgistanski tužioci te su godine prijavili 55 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece.

U međuvremenu u Biškeku, krizni centar Sezim poziva da se istraga posljednjeg slučaja u Sokuluku prebaci sa lokalne policije u glavni grad kako bi se osiguralo da se slučaj ispravno obradi.

"Nije isključeno da rođaci osumnjičenih silovatelja rade na uticajnom mjestima i zabrinuti smo da bi mogli da vrše pritisak na istragu", rekla je Riskulova.

Prethodno je kancelarija nacionalnog ombudsmana optužila rodbinu osumnjičenih da su "prijetili" porodici žrtve.

Nakon što su saznali za incident, rodbina djevojčice je istog dana, 12. februara, podnijela prijavu policiji okruga Sokuluk, ali tvrde da policija nije ništa poduzela pa su se obratili kancelariji javnog pravobranioca. Priča je potom izašla u javnost i, kažu, istraga je konačno pokrenuta. Policija poriče da ne provodi istragu nakon što je prvi put kontaktirana.

Policija u Sokuluku saopštila je da je uhapsila dvojicu osumnjičenih i da traga za još osmoricom, za većinu kojih se vjeruje da su u 20-im godinama.

Mnogi od tih problema u vezi s rješavanjem slučajeva seksualnog nasilja postoje i u drugim zemljama centralne Azije.

U susjednom Uzbekistanu, dva regionalna vladina službenika osuđena su prošle godine zbog seksualnog zlostavljanja tri tinejdžerke najmanje 10 mjeseci tokom 2021. u hraniteljskom domu. Maloljetnice u regiji Korezm navodno su bile prisiljene na seks sa zvaničnicima od strane njihove udomiteljice, koja ih je takođe tukla i izgladnjivala djevojke kad su se bunile.

U sličnom slučaju, sirotište je zatvoreno u uzbekistanskom gradu Margelonu 2018. nakon što je otkriveno da je osoblje seksualno i fizički zlostavljalo djecu. Najmanje 10 osoba je zatvoreno zbog premlaćivanja i silovanja djece pod njihovom brigom, prisiljavanja maloljetnica na pobačaj i krađe sredstava koje su dali država i donatori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG