Dostupni linkovi

Kirbi: Ističe vreme za dogovor Beograda i Prištine


Majkl Kirbi
Majkl Kirbi
Majkl Kirbi, američki ambasador u Srbiji, izjavio je za RSE da je potrebno da dodje do još većeg napretka u dijalogu Beograda i Prištine, i da će prilika za to biti na novom sastanku Ivice Dačića i Hašima Tačija 2. aprila u Briselu.

„Bio sam u Briselu u ponedeljak i utorak, imao sam mnoge razgovore sa tamošnjim zvaničnicima, susreo sam se i sa komesarom Evropske unije, i oni zaista žele da se ti razgovori što pre nastave i da se učini korak napred, a takodje želimo to i mi.“

RSE: Koje stvari moraju biti učinjene da bi se to dogodilo, posebno šta mora da uradi Beograd?

Kirbi: Američka pozicija je takva da je ovo sporazum izmedju Beograda i Prištine o budućnosti njihovih odnosa. Mi ne kažemo da je potrebno da se prihvati nezavisnost Kosova. Dakle, mi insistiramo na normalizaciji odnosa. Znamo da je to veoma teško, medjutim gledamo na to kao na priliku da se neke stvari ostave iza nas, da se krene ka evropskim integracijama, i da se pozabavimo ekonomijom koja u ovom trenutku ne stoji tako sjajno. Svakako da su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i drugi članovi vlade svesni, kao što su toga svesni i zvaničnici iz Prištine, da u svim pregovorima postoji ono što se zove – Ja ću dati nešto, a dajte i vi nešto. Važno je napomenuti da vreme ističe, svet u kom živimo postao je veoma komplikovan, tu su problemi sa Sirijom i Severnom Korejom, problemi u Evropi sa kiparskim bankama, dakle sada je pažnja Evropske unije fokusirana na ovo pitanje. SAD su oduševljene činjenicom da EU, na čelu sa Ketrin Ešton, odvaja toliko vremena da pomogne Srbiji da pridje Evropskoj uniji. Ovo je, po meni, prava prilika za Srbiju.

RSE: Kakva je bila poruka potpredsednika SAD Džozefa Bajdena predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na sastanku pre nekoliko dana u Rimu?

Kirbi: Prva poruka koja je poslata je sama činjenica da su se sastali, dakle sam susret je bio svojevrsna poruka o tome koliku važnost SAD pridaju Srbiji i njenom mestu u regionu i svetu. Druga poruka je da je potpredsednik Bajden veoma svestan situacije i svestan da se održavaju razgovori i kuda oni vode. Podržava ih i podržava aspiracije Srbije prema Evropskoj uniji. Svesni smo da je ovo teška ali izuzetna prilika za Srbiju da krene napred i uradi nešto za svoju budućnost.
XS
SM
MD
LG