Dostupni linkovi

Kazahstanska novinarka na sudu zbog podrške Radiju Slobodna Evropa


Kazahstanska novinara Žamila Maričeva, 14. april 2021.
Kazahstanska novinara Žamila Maričeva, 14. april 2021.

Kazahstanskoj novinarki Žamili Maričevoj u četvrtak je počelo suđenje zbog teksta u kojem je izrazila podršku Kazahstanskom servisu Radija Slobodna Evropa koji je u toj zemlji poznat kao Radio Azatik.

Maričeva je privedena kasno 24. aprila dok je bila na trčanju, uz optužbu za širenje "lažnih informacija", preneo je Radio Azatik.

Ona je optužena zbog teksta koji je objavila na svom ProTenge Telegram kanalu u januaru, u kojem je pokrenula pitanje problema s kojima se suočava Radio Azatik prilikom dobijanja akreditacije od Ministarstva spoljnih poslova, što je izazvalo strahove da vlada pokušava da uguši nezavisne medije.

Maričeva je pohvalila Radio Azatik zbog, kako je nazvala, profesionalizma, ističući važnost programa Radija Slobodna Evropa u Kazahstanu.

Drugi kazahstanski novinar Ašat Nijazov optužen je za klevetu pošto je objavio tekst Maričeve.

Sud je prošle nedelje oslobodio Nijazova i zatvorio slučaj, ističući da u postupcima Nijazova nema ničeg krivičnog.

Maričeva je na suđenju u četvrtak ponovila da je nevina i izjavila da je policija prekršila njena prava time što ju je pritvorila na ispitivanje dok je džogirala, umesto da ju je zvanično pozvala u policijsku stanicu.

Njena advokatica Asel Toćajeva tražila je od suda da odbaci tužbu protiv Maričeve, navodeći da je policija prekršila njena ustavna prava tokom pritvora i ispitivanja.

U januaru 2023. Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da izda akreditacije za 36 novinara Radija Azatik. Neki od dopisnika nisu mogli da produže svoju akreditaciju od kraja 2022.

Situacija se pogoršala kada je grupa kazahstanskih poslanika odobrila nacrt zakona koji bi omogućio vlastima u strogo kontrolisanoj bivšoj sovjetskoj republici da odbiju akreditaciju stranim medijima i njihovim novinarima iz razloga zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Radio Slobodna Evropa je pre manje od dve nedelje postigao dogovor s kazahstanskim Ministarstvom spoljnih poslova oko akreditacija.

XS
SM
MD
LG