Dostupni linkovi

Karadžićeva igra brojeva


Richard Bulter u sudnici, 20. travnja 2012.
Richard Bulter u sudnici, 20. travnja 2012.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem američkog vojnog analitičara tužiteljstva Richarda Butlera. Nakon što je ispitao svjedokove stavove o početku rata u Bosni i Hercegovini Karadžić mu je nastavio suprodstavljati svoje teze o događajima u Srebrenici u srpnju 1995.godine.

Prema optuženom, presretnuti razgovori oficira Vojske Republike Srpske u kojima se spominje na tisuće zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca – bilo je pretjerivanje, odnosno vojničko hvalisanje.

„Pet do deset puta se pretjeruje u brojevima“, izjavio je Karadžić ispitujući analitičara tužiteljstva koji je uspoređivao dokumente VRS-a i Armije BiH kako bi napravio izvještaj o broju srebreničkih zarobljenika palih u ruke srpskih snaga.

„Gospodine Butler, htio bih da znate moju poziciju. Ja osuđujem i jednog čovjeka, osim u borbi. A i u borbi mi je žao kad pogine. Bolje je da je ranjen. Ali ovo što ja osporavam su brojevi, igru brojeva koja je porazno opasna po mir na Balkanu i Bosni i Hercegovini“, izjavio je Karadžić.

Analitičar Butler je tijekom glavnog ispitivanja tužiteljstva naveo kako je prema presretnutim razgovorima komunikacije viših oficira VRS-a - 13.srpnja 1995.godine bilo oko 6000 zarobljenika u jednom trenutku odjednom u rukama srpskih snaga.

Karadžić je to želio osporiti pomoću zračnih snimaka, prebrojavanjem zarobljenika na stadionu u Novoj Kasabi, a gdje ih je prije smaknuća, prema više presretnutih razgovora - bilo oko tisuću i pol.

„Jedanaest redova puta sedam. Manje od stotinu. A sa strane valjda stoji zapovjedni kadar. Također postrojeno, negdje nešto oko 120-150 ljudi....Samo hoću da kažem da su ovo stvari objektivnije od hvalisanja na telefon – koliko sam ja, kakav sam junak, koliko sam zarobio. Ovo je objektivnije“, kalkulirao je optuženi.

Teze optuženog, kako su u brojku egzekutiranih zarobljenika ubrojeni brojni pripadnici Armije BiH koji su stradali na području Zvornika i Bratunca – svjedok je odbio, opisujući detalje istraga o eshumacijama, forenzičkim dokazima u grobnicama te više svjedočenja o masovnim pogubljenjima.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:13 0:00
Direktan link



Budući da je analitičar Butler u glavnom iskazu objasnio zapovjedni lanac VRS-a na čijem je vrhu bio Karadžić kao tadašnji predsjednik, optuženi je pokušao skinuti sa sebe zapovjednu odgovornost tvrdnjom da je on samo podržavao odluke vojske.

Iako je svjedok potvrdio kako je kod nekih manjih operacija VRS sama postupala, naglasio je kako je o tome vojska uvijek izvještavala predsjednika, koji je dobivao informacije o svemu na terenu i od obavještajnih službi, kao i od policije.

Butler će svjedočenje dovršiti sljedeći tjedan nakon čega će se suđenje nastaviti svjedočenjem prvog premijera ratne vlade bosanskih Srba Branka Đerića.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG