Dostupni linkovi

Vijeću ministara treba više vremena za odgovor


Haška sudnica
Haška sudnica
Vijeće ministara BiH zatražilo je dodatno vrijeme za odgovor povodom zahtjeva bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića za dostavu dokumenata, objavljeno je sinoć u Haškom tribunalu.

"Vijeću ministara BiH potrebno je više vremena kako bi mogao da se pripremi i pomogne sudskom vijeću, dajući odgovor na podnesak optuženog", navodi se u kratkom dopisu iz Ambasade BiH u Hagu.

Karadžić je od velikog broja zemalja, uključujući BiH, ranije tražio dokumente za svoju odbranu.

Odgovor iz Ambasade BiH dat je nakon što je sudsko vijeće izdalo nalog da se Karadžiću do 27. oktobra dostave traženi dokumenti.

Drugi poziv vlastima BiH upućen je sredinom oktobra.

Karadžić se vlastima BiH obraćao direktno 2. i 30. juna, ali mu, kako je naveo, na njih nije odgovoreno, zbog čega je tražio da sudsko vijeće izda obavezujući nalog.

Tužilaštvo može nastaviti iznošenje dokaza


Inače, portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić u četvrtak je izjavila da će Tribunal, ukoliko se haški optuženik Radovan Karadžić u ponedjeljak ne pojavi u sudnici, će sazvati specijalnu sjednicu na kojoj će biti razmatran dalji tok suđenja.

"Tribunal je jasno rekao u toku sjednice da će Karadžić morati da snosi određene konsekvence ukoliko nastavi sa opstrukcijom suđenja. Moguće je da se suđenje nastavi u njegovom odsustvu, kako je to bilo u utorak, a postoji mogućnost da mu se nametne branilac, odnosno da se ne brani sam", rekla je Jelačić.

Ona je dodala da Pravilnik Tribunala dozvoljava da se optuženi brani sam, ali i da ne dozvoljava da se sudi u odsustvu.

Portparol Tribunala naglašava da Tužilaštvo može da nastavi iznošenje uvodne riječi.

"Sudsko vijeće je reklo da Tužilaštvo može da nastavi sa izlaganjem predmeta u odsustvu optuženog. Tužilaštvo je tu priliku nastavilo i iskoristiće priliku da nastavi proces u ponedeljak", istakla je Jelačić.
XS
SM
MD
LG