Dostupni linkovi

Karadžić tvrdi da je dobio šećernu bolest


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od svog Raspravnog vijeća zakazivanje statusne konferencije početkom lipnja ove godine kako bi suce izvijestio o svom navodno narušenom zdravstvenom stanju i dobivanju šećerne bolesti (dijabetesa).

„Dr.Karadžić prilaže (medicinski) izvještaj za obavijest Raspravnog vijeća. On otkriva nivo šećera u krvi od 8.7, dok su normalne vrijednosti između 3.5 do 6.0.“, naveo je Karadžić u zahtjevu pozivajući se na nalaze klinike Mayo iz SAD-a prema kojim šećernu bolest imaju svi koji nakon dva odvojena testa imaju vrijednost od 6.5 na više.

Karadžić boravi u haškom pritvoru UN-a u kojem očekuje svoju prvostupanjsku presudu za genocid u više općina 1992.godine, progone, teror nad Sarajlijama (1992-1995) i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – na zadnjoj je statusnoj konferenciji također izrazio bojazan za svoje zdravlje pričajući o navodnoj „epidemiji raka“ kod haških pritvorenika.

„Dr.Karadžić je alarmantno svjedočio nastavljenom zdravstvenom propadanju njegovih kolega pritvorenika.“, naveo je optuženi u najnovijem zahtjevu, napominjući i da je u svoje i ime kolega pritvorenika uputio i protestno pismo zapovjedniku pritvorske jedinice, u vezi medicinske skrbi u pritvoru – o čemu bi suce također želio obavijestiti na statusnoj konferenciji.

Podsjetimo, zbog narušenog zdravstvenog stanja, odnosno tumora, iz „humanitarnih razloga“ nedavno su pušteni na privremenu slobodu neki od zadnjih haških optuženika – vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj, kao i premijer tzv.SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goran Hadžić.

Ne daju mu snimati audio-rječnik

Karadžić se u zahtjevu za statusnom konferencijom požalio i da mu Tajništvo haškog suda ne dozvoljava snimanje zvučnog rječnika srpskog jezika.

Nakon odbijenice da mu se dozvoli korištenje mikrofona u pritvorskoj jedinici Karadžić se žalio i Predsjedniku suda, no on mu ju je također uputio.

Karadžić je u zahtjevu optužio ponovno haško tužiteljstvo „za nastavak kršenja obveza objavljivanja (dokaznog materijala) čak i nakon završetka (prvostupanjskog) suđenja“.

Podsjetimo, od završetka izvođenja dokaza i završnih riječi na suđenju u listopadu 2014. godine – optuženi i dalje pokušava ponovno otvoriti suđenje opetovanim zahtjevima u kojima ukazuje na navodne pravne pogreške ili optužuje haško tužiteljstvo za opstrukciju procesa, tvrdeći da posjeduje još uvijek neobjavljeni, za njega „potencijalno oslobađajući materijal“.

Svi brojni dosadašnji pokušaji za otvaranjem postupka i uvrštavanjem dodatnih dokaza su odbijeni, a prvostupanjska presuda se, za sada, očekuje u drugom dijelu ove godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG