Dostupni linkovi

Sukobile se propalestinske i proizraelske skupine na kampusu u Kaliforniji


Grupa demonstranata pokušava da ukloni barikade u propalestinskom kampu u kampusu Univerziteta Kalifornije, Los Anđeles (UCLA), Kalifornija, SAD, 1. maja 2024.
Grupa demonstranata pokušava da ukloni barikade u propalestinskom kampu u kampusu Univerziteta Kalifornije, Los Anđeles (UCLA), Kalifornija, SAD, 1. maja 2024.

Dvije različite grupe demonstranata, propalestinska i proizraelska, sukobile su se 1. maja šakama, motkama i nogama na kampusu Univerziteta Kalifornije u Los Angelesu (UCLA).

Nakon višečasovne borbe između ove dvije grupe, policija je intervenisala kako bi razdvojila grupe i ugušila nasilje.

Prije samo nekoliko sati policija je intervenirala u drugom univerzitetskom kampusu u SAD-u, kako bi rastjerala propalestinske demonstrante koji su bili izolovani unutar zgrade na Univerzitetu Kolumbija.

Policija je bila aktivnija u kampusima širom SAD-a u protekle dvije sedmice, nakon protesta koji pozivaju univerzitete da prestanu poslovati s Izraelom ili kompanijama koje podržavaju rat u Gazi.

Došlo je do sukoba i više od 1.000 hapšenja studenata koji protestuju.

Sukobi na UCLA-u su se dogodili oko kampa propalestinskih demonstranta, koji su postavili barikade dok su kontrademonstranti pokušavali da ih sruše. Neki demonstranti su bacali stolice i u jednom trenutku je grupa ljudi nasrnula na osobu koja je ležala na zemlji, udarajući ga nogama i motkama.

Još uvijek nije poznat broj povrijeđenih tokom ovih sukoba.

Gradonačelnica Los Angelesa Karen Bass nazvala je nasilje "apsolutno odvratnim i neoprostivim" i rekla da su policajci iz Policijske uprave Los Angelesa bili na licu mjesta nakon što im je rečeno da je univerzitet zatražio pomoć policije.

Napad Hamasovih militanata 7. oktobra u južnom Izraelu - palestinske grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom - i posljednja izraelska ofanziva izazvali su najveće studentske proteste u SAD-u od antirasističkih protesta 2020. godine.

Propalestinski demonstranti okupili su se i na Gradskom koledžu u New Yorku, a univerzitet im je naredio da napuste kampus, rekao je zamjenik komesara njujorške policije Kaz Daughtry. Desetine demonstranata su uhapšene, objavio je New York Times.

Daughtry je također rekao da je univerzitet zatražio prisustvo policije kako bi rastjerala demonstranate.

Mnogi protesti širom SAD-a naišli su na kontraproteste koji ih optužuju za podsticanje antisemitizma. Propalestinska strana, uključujući Jevreje koji se protive izraelskim akcijama u Gazi, kažu da su nepravedno etiketirani kao antisemitski jer kritikuju izraelsku vladu i izražavaju podršku ljudskim pravima.

Pitanje je poprimilo politički prizvuk uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru, a republikanci su optužili neke univerzitetske administratore da zatvaraju oči pred antisemitskom retorikom.

Portparol Bijele kuće John Kirby u utorak je nazvao prisilni ulazak u zgrade kampusa "pogrešnim pristupom".

XS
SM
MD
LG