Dostupni linkovi

Kakve će posljedice imati Crna Gora zbog KAP-a?


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Podogorički Kombinat aluminijuma je najveće preduzeće u Crnoj Gori, koje je nekada presudno uticalo na ekonomska kretanja: obim bruto domaćeg proizvoda, ukupan izvoz, poslovanje brojnih preduzeća naslonjenih na Kombinat, elektro-energetske bilanse... Sada, kada je KAP pao pod stečaj, što po brojnim predvidjanjima predstavlja samo uvod u likvidaciju, postavlja se pitanje - kakve posljedice mogu nastati uslijed posrnuća ovog preduzeća.

Podgorički Kombinat aluminijuma će skupo koštati Crnu Goru, bez obzira kakav će biti dalji razvoj dogadjaja, a cijena njegovog postojanja, ali i njegovog eventualnog gašenja biće izražena u stotinama miliona eura. Ova kompanija, po procjenama vrijedi 180, a njeni dugovi skoro 400 miliona eura, a država mora da plati 170 miliona eura na ime kredita za koje je bila žirant ruskom investitoru. Razmatrajući opciju opstanka KAP-a, treba imati u vidu da je on nemoguć bez jeftine električne energije koju Crna Gora nema, što znači da bi gradjani ponovo morali da finasiraju dio KAP-ovih računa za struju, što će se mjeriti novim stotinama milona eura, a istim aršinom bi se mjerio i novac za modernizaciju fabrike, oživljavanje prerade, uskladjivanje sa ekološkim standardima.

U slučaju da stečaj odvede u likvidaciju, vjerovatno najbolnija stavka će, pored namirivanja povjerilaca, biti upravo ekološka sanacija terena na kom se nalazi KAP, a koliko bi to, uključujući i eliminaciju bazena crvenog mulja koštalo, govore procjene od kojih neke prelaze i stotinu miliona eura.

Medjutim, pored ekonomskih, KAP-ovo posrnuće proizvodi i političke posljedice.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnika "Vijesti", Nedjeljko Rudović kaže da bi vladajuća Demokratska partija socijalista i njen lider Milo Đukanović mogli izgubiti značajan dio biračkog tijela ukoliko se, zbog Kombinata, iz državne kase odlije suviše novca.

“Ukoliko se desi da plate onima koji sun a budžetu i penzije budu kasnile duže i značajnije onda to definitivno dovodi do erupcije nezadovoljstva koje može da se manifestuje na razne načine”.

Analitičar: Crna Gora nesolidan partner

Nedjeljko Rudović smatra da postoji mogućnost da Kombinat aluminijuma snažno uzdrma vladajuću koaliciju. "Ako manja članica, Socijaldemokratska partija odluči da Vlada, zbog slučaja KAP snosi odgovornost, odnosno, da se ovo pitanje riješi na izborima, onda će to tako i biti", kaže Rudović.

Nedjeljko Rudović
Nedjeljko Rudović
“Imali smo prilike da slušamo nešto drugačije tonove iz SDP u posljednjih nedjelju dana kada je u pitanju odnos prema Đukanovićevom DPS-u i potezima njegove partije, s tim što treba biti jako oprezan i ne donositi prerano zaključke u smislu da bi SDP mogla povući poteze koji bi ugrozili vladu i izazvali parlamentarne izbore. Iskustvo u posljednjih 15 godina nas uči da je vladajuča koalicija prolazila kroz razne krize koje su uvijek na kraju rješavane onako kako je DPS odgovaralo”.

Činjenica da su najviši ruski državni zvaničnici boravili u Podgorici i zauzimali se za interese kompanije ruskog oligarha Olega Deripaske koja je od 2005. gazdovala KAP-om: 2007. predsjednik ruske Dume, Boris Grizlov i u dva navrata: 2009. i 2011. ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu koji važi za čovjeka od najvećeg povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, postavlja osnov za razmatranje posljedica KAP-ovog posrnuća na odnose sa Rusijom, ali i sa zapadom odakle su stizali izrazi nezadovoljstva zbog ruske ekonomske dominacije u Crnoj Gori.

"Kroz slučaj Kombinata aluminijuma, Crna Gora se pokazala kao nesolidan partner", kaže analitičar geopolitike Blagoje Grahovac koji smatra da je slučaj KAP-a "školski primjer djelovanja transnacionalnog organizovanog kriminala i korupcije".

“Dupla igra koju vode političari u Crnoj Gori, ta bučna priča o evroatlantskim integracijama, a ispod te bučne priče u suštini ruska okupacija privrednih resursa Crne Gore je konačno došla do zida i dalje se dupla igra igrati ne može i neko će tu duplu igru uskoro platiti. Rusima nikako ne odgovara evroatlantska integracija Crne Gore i naši partneri sa Zapada to znaju i oni će usisati i Srbiju i Crnu Goru i region jer su konačno shvatili da je u pitanju jedna opaka geopolitička igra prema Balkanu. Toj priči je kraj, sjetili su se i Zapad i Istok o čemu se radi i sada će doći na naplatu fakture za one koji su igrali duplu igru”.

Pošto zbog uvodjenja stečaja u KAP, 1.200 radnika ostaje bez posla, ovaj slučaj ima i socijalni aspekt. Dio radnika će, doduše, biti pozvan radi održavanja proizvodnog procesa, ali Sindikat traži da ostanu svi.

Predsjednik Sindikata KAP-a, Rade Krivokapić kaže da se medju ljude uvukao strah.

“Nije lako ostati bez radnog mjesta i završiti na ulici. Međutim, mi dišemo kao jedno i zato iz punih usta mogu da kažem da će dobro da se zamisli bilo ko šta će da radi jer ako nas 1.200 izađemo na ulicu mislim da ćemo vratiti neko vrijeme koje je prethodilo prije 20 godina jer mi na ulicu naćemo izlaziti više da šaljemo poruke nego ćemo jednostavno poručiti onima koji vode Crnu Goru ovako ste došli, ovako možete i da odete. Izaćićemo na ulicu sa bagerima, a znamo da su bageri sinonim za rušenje”, zaključuje Krivokapić.
XS
SM
MD
LG