Dostupni linkovi

Kako funkcioniše krnja Vlada Crne Gore


Javna sednica Vlade Crne Gore
Javna sednica Vlade Crne Gore

Vlada Crne Gore funkcioniše u nekompletnom sastavu, a stalno odlaganje imenovanja novih ministara traje već duže vrijeme, pa se postavlja pitanje – kako se ovakvo stanje odražava na funkcionisanje Vlade, odnosno, kada će premijer Milo Đukanović kompletirati svoj kabinet.

Pored dva ministarstva koja su ostala bez svojih ministara: kulture i prosvjete, sada je izvjesno da se i za Ministarstvo finansija traži novo rješenje. Nezvanična informacija da je ministar finansija Radoje Žugić, još krajem prošle godine zamolio premijera Mila Đukanovića da ga razriješi te funkcije. Provladina "Pobjeda" je objavila vijest da je Žugić to tražio zbog zdravstvenih razloga, a da Đukanović još uvijek nije našao adekvatnu zamjenu. Pošto je nedavno, doduše opet nezvanično, objavljeno da i ministarka nauke Sanja Vlahović neće nakon rekonstrukcije Vlade ostati na tom mjestu, očigledno je da Vlada ne funkcioniše u punom kapacitetu. Ministarstva koja su ostala bez ministara u medjuvremenu su pokrivena vršiocima dužnosti, ali i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković smatra da to nije isto kao kada je ministarstvo kompletno.

Medjutim, Vuković ipak napominje da to u konkretnom slučaju ne proizvodi nikakve probleme u funkcionisanju VD ministarstava, a da će novi ministri biti odredjeni vrlo brzo.

„Mislim da je, u svakom slučaju, vidljiva razlika izmedju situacije kada je ministarstvo u kompletnom sastavu i kada, uslovno rečeno, imamo neredovnu, vanrednu situaciju kao što važi za konkretan slučaj u kom su dva ministarstva ostala bez ministara koji su otišli na druge dužnosti. Mislim da u funkcionalnom smislu ima odredjenih razlika, ali da se u suštini to ne odražava na kvalitet rada ministarstava. Vjerujem da će brzo, govorilo se čak o vanrednoj sjednici parlamenta na kojoj bi premijer predložio promjene na čelu ministarstava. Ja sam siguran da će se to desiti u prva dva mjeseca ove godine.“

U opoziciji, medjutim, smatraju da odsustvo pojedinih ministara uopšte ne utiče na rad Vlade za šta imaju i odredjeno obrazloženje.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Goran Danilović, govoreći o VD stanju u dijelu Vlade, pored bivših ministara kuluture i prosvjete: Branislava Mićunovića koji je u medjuvremenu postao ambasador Crne Gore u Srbiji i Slavoljuba Stijepovića, novog gradonačelnika Podgorice, kao spornu pominje i ministarku nauke Sanju Vlahović koja je prije nekoliko mjeseci optužena da je na neregularan način došla do doktorata.

„Za ove koji nedostaju, reklo bi se da se njihov izostanak i ne primjećuje, a kad to u nekoj vladi traje duže vrijeme, onda je zaključak jasan – da vlada suštinski i ne postoji. Ne može biti da je sve u redu, da u dužem trajanju nemate ministre kulture i prosvjete, da je ministar nauke pod stalnom presijom javnosti i to, rekao bih opravdanom, da je na sumnjiv način došao do doktorske titule. To nijesu male optužbe. A, Vlada stalno odlaže rekonstrukciju kao da je situacija najredovnija. Mislim da to samo govori da je Vlada samo maska za upravljanje Crnom Gorom od strane jednog čovjeka – premijera Mila Đukanovića koji može biti šta god poželi.“

Premijer Milo Đukanović je u više navrata izjavljivao da ima spremna rješenja za svaki resor i da bi odmah mogao da saopšti imena budućih ministara ali da smatra da je važnije da koalicioni partneri prije toga usaglase prioritete rada Vlade u narednom periodu.

„Pažljivo radimo na aneksu sporazuma, pokušavamo da sve nedoumice medju koalicionim partnerima, prije svega u vezi sa tempom i sadržajem razvojne politike prethodno raspravimo“, rekao je Djukanović.

Upravo se neuspjeh članica vladajuće koalicije: Djukanovićevog DPS-a i socijaldemokrata predsjednika parlamenta, Ranka Krivokapića u nastojanju da do kraja zaokruže koalicioni ugovor, smatra najvjerovatnijim razlogom za dugotrajan krnji sastav Vlade.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić koji pominje još jedan moguć razlog, tvrdi da Vlada ne može dobro da funkcioniše ako ministarstva nijesu u punom kapacitetu.

„Sigurno je da rješenje treba tražiti što prije. Mislim da je cijela problematika u vezi sa rekonstrukcijom Vlade povezana sa pitanjem – da li će biti novih, vanrednih parlamentarnih izbora. Mislim da bi, bez obzira na to, što prije trebalo izvršiti rekonstrukciju Vlade ali mislim da treba uzeti u obzir i činjenicu da je funkcionisanje naše Vlade vezano za čvrstu poziciju premijera koji, očito, vuče sve konce.“

XS
SM
MD
LG