Dostupni linkovi

Hahn: Najveći ekonomski partner Balkana je EU, a ne Kina i Rusija


Johannes Hahn: EU je neuporedivo najvažniji akter
Johannes Hahn: EU je neuporedivo najvažniji akter

Uoči samita Inicijative Berlinski proces o evropskim integracijama Zapadnog Balkana, koji će biti održan 12. jula u Trstu, evropski komesar za proširenje Johahnes Hahn izjavio je danas kako je EU najveći ekonomski partner balkanskih zemalja, te da je upravo podsticanje ekonomije u tom dijelu Evope jedan od ključnih pravaca Brisela.

“Smatramo da će osnažena ekonomija uticati na dugotrajne i održive promjene u temeljima samog društva. Ovdje nije riječ o altruizmu EU, već da li ćemo izvoziti stabilnost ili uvoziti nestabilnost”, rekao je Hahn na današnjem okruglom stolu u Briselu, na kojem se govorilo o Zapadnom Balkanu.

On je istakao da lideri na Zapadnom Balkanu takođe imaju odgovornost da sprovedu neophodne promjene na putu ka EU. Nije korisno, naglasio je, ako optužuju druge kada nisu u stanju da ispune data obećanja. Cilj reformi nije da se zadovolje evropski zvaničnici u Briselu, već prije svega da se poboljšaju uslovi života građana u regiji, istakao je evropski komesar.

“Kada je riječ o ulozi drugih aktera, ne mogu više da slušam izjave o prisustvu Rusa, Kineza. Sve brojke pokazuju da je EU daleko najveći ekonomski partner balkanskih zemalja. Već godinama države ove regije izvoze više od 80 odsto roba na evropsko tržište, tačnije između 82 i 86 procenata. Na uvoz iz Evrope otpada između 60 i 70 odsto. Slične su brojke i za direktne strane investicije. Na primjer, iz Rusije koja ima tradicionalno snažnu ulogu u Srbiji, zvanični Beograd uvozi manje od 10 odsto. Riječ je uglavnom o gasu”, naveo je Hahn.

Ti podaci pokazuju, kako je rekao, da je “EU neuporedivo najvažniji akter” i da “to balkanski političari veoma dobro shvataju, ali ne iskazuju uvijek na adekvatan način”.

“Vidio sam u posljednje vrijeme nekoliko tekstova, kako u regionu tako i izvan njega, u kojima se kritikuje EU zbog nedostatka strategije, smanjenog angažmana itd. Ne dijelim takav stav, jer je naša strategija jednostavno proces pristupanja i krajni cilj da svih ovih šest zemalja regije postanu članice EU. To je strategija”, naveo je Hahn i podsjetio da je Evropski savjet nedavno ponovo potvrdio prvrženost proširenju Unije na Zapadni Balkan, odnosno evropsku perspektivu regije.

Kada je riječ o BiH, rekao je Hahn, “u toku je priprema odgovora na upitnik, što se nije očekivalo prije, recimo, godinu i po dana”.

“Dakle, vidi se napredak…Na na nedavnom samitu u Sarajevu, na kome se po prvi put u regiji sastalo svih šest premijera, dogovoreno je uspostavljanje zajedničkog ekonmskog tržišta. Region ima dosta potencijala, ali koji, prema mom mišljenju, nisu iskorišteni. Riječ je o tržištu od 20 miliona stanovnika i dva puta većim rastom od evropskog prosjeka ali bi mogao biti i mnogo viši. Ova inicijativa bi omogućila slobodno kretanje roba i usluga, ali i međusobno priznavanje profesonalnih sertifikata”, kazao je Hahn.

Kada je u pitanju ukidanje viza građanima Kosova Hahn je rekao da uslovi ostaju isti – demarkacija granice sa Crnom Gorom i dijalog sa Beogradom.

Na pitanje novinara kako tumači neke predizborne izjave kosovskih političara da će vize za građane Kosova biti ukinute devedeset dana nakon formiranja nove vlade, bez obzira na to da li će biti usvojen Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, Han je odgovorio da će do liberalizacije viza doći kada Skupština Kosova ispuni sve već poznate uslove koje je Brisel postavio za ukidanje viza.

Han je kazao kako su pitanje kosovskih izbora i dijalog Prištine i Beograda povezani, jer ako izabrane vlasti kosova budu ozbiljne oko evropske perspektive, posvetiće se konkretnom rješavanju političkih pitanja, među kojim je i dijalog sa Beogradom, ali sa konkretnim rješenjima.

„Mnogo je sporazuma postignuto, ali mnogi od njih još nisu provedeni, samo nekoliko. Ovo su evropski lideri uvijek do sada jasno navodili – napredak u dijalogu je preduslov za evropsku perspektivu. Ne vidim alternativu tome i ne trebamo tražiti alternative, jer je za obje zemlje ključan uspješan dijalog“, naveo je Han.

“Pomenuo bih nešto što spada u kulturu dijaloga. EU počiva na kompromisu. Stoga moramo da radimo na prevladavanju dominantnog političkog obrasca na Balkanu gde se na sve gleda crno belo”, rekao je Hahn danas u Briselu na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu.

(Na osnovu izvještaja RSE dopisnika iz Brisela Rikarda Jozwiaka)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG