Dostupni linkovi

Kantoni jači od Federacije BiH?


Melika Mahmutbegović: 'Bošnjački jezik' u Republici Srpskoj nije u skladu sa Ustavom
Melika Mahmutbegović: 'Bošnjački jezik' u Republici Srpskoj nije u skladu sa Ustavom

Četiri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine u svojim ustavima ne prizanju konstitutivnost srpskog naroda, te u njima među zvaničnim jezicima nema srpskog jezika, ni ćiriličnog pisma. Osim toga, umjesto bosanskog jezika, napisano je "bošnjački" jezik.

Zato je, kako je navela potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, upućena apelacija Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti određenih članova ustava kantona Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10.

Još prije tri godine Mahmutbegović je poslala inicijativu skupštinama četiri kantona da naprave izmjene ustava i usklade ih sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Tada se obratila Parlamentu Federacije BiH, a njegovi predstavnici kantonalnim skupštinama.

Jedino je Hercegovačko-neretvanski kanton u međuvremenu raspravljao o inicijativi za izmjene ustava, ali Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) nije to podržala.

"Ja sam pokrenula pitanje konstitutivnosti srpskog naroda u ovim kantonima, zatim pitanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, jer smatram da, ukoliko mi tražimo da se poštuje bosanski jezik u Republici Srpskoj, moramo omogućiti pravo i Srbima da budu konstitutivni narod u kantonima, kao i ćirilično pismo mora biti zastupljeno u ustavima tih kantona", rekla je potpredsjednica Federacije BiH.

U početku, kako kaže Mahmutbegović, mislila je da je riječ o tehničkim greškama. Nakon što vlasti četiri kantona nisu učinili ništa kako bi izmijenili ustave, pokrenuta je apelacija, a kao apelant naveden je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Pitanje je sada, kako i kada će Ustavni sud Federacije BiH razmatrati ovaj zahtjev s obzirom nedostaju dva člana.

Potpredsjednica Federacije BiH novinarima je rekla da je pokrenula pitanje popune nedostajućih članova i čak predložila ime predstavnika Bošnjaka, ali nije postignuta saglasnost o tome.

Mahmutbegović je podsjetila na ranije apelacije u vezi sa pitanjem bosanskog jezika u Republici Srpskoj.

Naime, Safet Softić, jedan od potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) je još 2016. godine uputio apelaciju Ustavnom sudu BIH u vezi sa ocjenom ustavnosti Ustava Republike Srpske sa Ustavom BiH. No, Sud je tu apelaciju odbio, ali je, kaže Mahmutbegović, u obrazloženju bio vrlo jasan.

"Nema pravo niko nametati naziv jezika bilo kojem od naroda. Prema tome, i Bošnjaci kao narod imaju pravo da se izjasne za svoj jezik onako kako smatraju da treba da se zove. Prema tome, 'bošnjački jezik' u Republici Srpskoj nije u skladu sa Ustavom", objasnila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG