Dostupni linkovi

Izraelski i palestinski ministar lobiraju u BiH


U Sarajevo je doputovala državna delegacija Palestine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Bakir Izetbegović sastali su se sa ministrom inostranih poslova Palestine Riyadom Al-Malikijem, 28. oktobar 2011.
U Sarajevo je doputovala državna delegacija Palestine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Bakir Izetbegović sastali su se sa ministrom inostranih poslova Palestine Riyadom Al-Malikijem, 28. oktobar 2011.
Izraelski i palestinski zvaničnici posjetili su u petak BiH uoči glasanja sljedećeg mjeseca u Savjetu bezbjednosti o palestinskom zahtjevu za priznavanjem nezavisnosti BiH.

U Sarajevo je doputovala državna delegacija Palestine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Bakir Izetbegović sastali su se sa ministrom inostranih poslova Palestine Riyadom Al-Malikijem.

Predsjedavajući Komšić rekao je da su opravdani zahtjevi palestinskog naroda za priznanje državnosti u Ujedinjene nacije, te da u BiH s velikim interesom prate mirovne pregovore sa Izraelom.

Kako je naveo, jasno je da u UN-u ne postoji jedinstven stav o prijemu Palestine, i da su izvjesne refleksije koje palestinsko pitanje u UN-a ima na unutrašnje odnose u pojedinim zemljama, pa i na BiH.

Predsjedavajući Komšić je rekao da BiH jeste nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a, ali da je, po Ustavu BiH, o svakom vanjskopolitičkom pitanju, za odluku potreban konsenzus tri člana Predsjedništva.
Predsjedavajući Komšić rekao je da su opravdani zahtjevi palestinskog naroda za priznanje državnosti ali da je za stav BiH potreban konsenzus tri člana Predsjedništva.


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je stav da podržava palestinski zahtjev za članstvo u UN-u. Istakao je da priznanje palestinske države predstavlja važan korak ka iznalaženju održivog i mirnog rješenja za bliskoistočni problem, kao i da većina zemalja članica UN-a dijeli ovo mišljenje.

Izetbegović smatra da je vrijeme da se stvari promijene nakon 60 godina okupacije, te da treba ispraviti nepravdu koja je učinjena palestinskom narodu, stoji u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Banju Luku je u petak posjetio ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Liberman. On se sastao sa entitetskim premijerom Aleksandrom Džombićem i predsjednikom Skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem. Susret sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom odgođen je za subotu.

Nakon susreta, premijer Džombić je rekao da je nedvosmislen stav Republike Srpske da Izrael i Palestina probleme moraju riješiti međusobnim dijalogom i sporazumom, a ne nametanjem rješenja sa strane.

"Izrael i Palestina probleme moraju riješiti međusobnim dijalogom i sporazumom, a nikako nametanjem rješenja od trećih strana ili tijela međunarodne zajednice. Ono što mi tražimo u Bosni i Hercegovini je upravo to da se međusobnim dijalogom rješavaju sva pitanja od značaja za BiH, te da se na taj način odredi razvojni put društva i BiH", rekao je Džombić nakon razgovora sa izraelskim ministrom inostranih poslova Avigdorom Libermanom.

Podrška Islamske zajednice BiH

Nešto ranije sa Libermanom se sastala i ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je ocijenila da BiH treba biti uzdržana kada se u Savjetu bezbjednosti UN-a bude razmatrao zahtjev Palestine za priznanje nezavisnosti.

"U Predsjedništvu BiH mora postojati konsenzus da bi se donijela odluka o priznavanju Palestine kojeg sada nema, i to implicira da BiH u Savjetu bezbjednosti UN treba biti uzdržana", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Liberman je apsolutno upoznat sa važnostima zadržavanja decentralizovane strukture Bosne i Hercegovine i mehanizmima glasanja u BiH.
Liberman je potvrdio da je jedna od tema sastanka bila i palestinsko-izraelski odnosi i sve ono što je u vezi sa pozicijom BiH u Savjetu bezbjednosti UN kada je riječ o tom pitanju.
Rijaset Islamske zajednice u BiH tražiće da BiH podrži palestinski zahtjev za priznanje države.


Maliki je u petak u Sarajevu razgovarao i sa reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BiH Mustafom Cerićem. Riyad Al-Maliki obavijestio je reisa Cerića o međunarodnim aktivnostima čiji je cilj da bude podržan prijedlog da Palestina dobije punopravno članstvo u UN-u, saopštila je MINA.

Ministar Al-Maliki zahvalio je Rijasetu Islamske zajednic u BiH na podršci palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN-u, te je obavijestio Cerića da, nakon posjete Kolumbiji i Portugalu, boravi u BiH kako bi objasnio palestinski zahtjev i čuo stavove svih članova Predsjedništva BiH.

"Cerić je palestinskog ministra vanjskih poslova informisao da je Rijaset Islamske zajednice u BiH, kojeg čine i tri mešihata Hrvatske, Slovenije i Srbije - Sandžaka, na svojoj posljednjoj redovnoj sjednici jednoglasno usvojio odluku da uputi pismo Predsjedništvu BiH u kojem će tražiti da pruži pozitivan glas pravednom zahtjevu Palestine za punopravno članstvo u UN-u", navodi se u saopštenju iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Cerić je naglasio da Islamska zajednica u BiH podržava pozitivni glas člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Palestina dobije punopravni status u UN-u.

U okviru napora da osigura podršku za priznavanje palestinske države i članstvo u UN-u, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas posjetio je BiH sredinom avgusta ove godine, ali tada kao ni sada u Predsjedništvu BiH ne postoji jedinstven stav oko ovog pitanja.

Analitičari vjeruju da će Bosna i Hercegovina svoj stav ipak morati uskladiti sa stavom Evropske unije, kako je to bila praksa i ranije u sličnim situacijama kada nema dogovora unutar Predsjedništva BiH, koje kreira vanjsku politiku zemlje.
XS
SM
MD
LG