Dostupni linkovi

Izrael pažljivo razmatra odgovor na napad Irana, Teheran šalje upozorenja


Izraelska policija pregleda ostatke projektila koji je ispalio Iran u blizini Arada, Izrael, 14. aprila 2024.
Izraelska policija pregleda ostatke projektila koji je ispalio Iran u blizini Arada, Izrael, 14. aprila 2024.

Izrael pažljivo odmjerava korake nakon velikog napada Irana, rekao je ministar vanjskih poslova Israel Katz u intervjuu za radio stanicu izraelske vojske, dok ga iranski dužnosnici upozoravaju da ne poduzima odmazdu.

"Rekli smo: ako Iran napadne Izrael, mi ćemo napasti Iran. I ta obaveza još uvijek vrijedi", rekao je Katz.

Međutim, rekao je da će se konkretno pitanje mogućeg odgovora raspravljati u odgovarajućem okviru pod predsjedanjem premijera Benjamina Netanyahua.

Katz je izrazio uvjerenje da će tamo biti donesene odgovarajuće i ispravne odluke.

Izraelska televizijska postaja Channel 12 i drugi mediji objavili su da će se ratni kabinet sastati u 15:30 po lokalnom vremenu kako bi razgovarao o sljedećim koracima.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ocijenio je u nedjelju da je Islamska revolucionarna garda (IRGC) "očitala lekciju" najvećem neprijatelju zemlje Izraelu.

Upozorio je izraelske saveznike da ne planiraju protunapade: "Savjetujemo pristašama okupacijskog režima da cijene ovu odgovornu i proporcionalnu akciju Islamske Republike Iran."

Upozorio je da će reakcija njegove zemlje biti "jača" u slučaju "nepromišljenog ponašanja" Izraela, nakon iranskog napada bez presedana koji je izveden tokom noći.

"Ako Izrael uzvrati Iranu, naš će odgovor biti puno veći od noćašnje vojne akcije", rekao je i načelnik stožera oružanih snaga, general-bojnik Bagheri za državnu televiziju, dodajući da je Teheran preko Švicarske upozorio Washington da bi bilo kakva podrška izraelskoj odmazdi rezultirala napadom na američke baze u regiji.

Sjedinjene Države imaju nekoliko vojnih baza u regiji.

"Naše operacije su gotove i nemamo namjeru nastaviti s njima", rekao je Bagheri prije nego što je ustvrdio da je iranski napad dronovima i projektilima bio uspješan protiv dvije izraelske vojne baze.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE)pozvali su na "najveću suzdržanost" kako bi se izbjeglo "uvlačenje regije u nove razine nestabilnosti".

"UAE poziva na maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegle opasne posljedice i uvlačenje regije u nove razine nestabilnosti", stoji u saopštenju. Nesuglasice se moraju riješiti "dijalogom i diplomatskim kanalima kako bi se poštovala vladavina prava i poštivala Povelja Ujedinjenih naroda". Eskalacija predstavlja prijetnju "globalnoj sigurnosti i stabilnosti", dodaje se.

Tu poruku ponovilo je jordansko ministarstvo vanjskih poslova, rekavši da bi eskalacija "mogla gurnuti cijelu regiju u ponor rata". Prvi korak prema deeskalaciji je "okončanje izraelske agresije na Gazu i početak provedbe rješenja dvije države", navodi se.

Iran je pokrenuo napad sa svog teritorija prema Izraelu. Izrelska vojska je navela da je lansirano preko 300 projektila i dronova, te da je većina njih presretnuto izvan izraelskog zračnog prostora. Iranska Revolucionarna garda navela je da je napad odgovor na "brojne zločine" Izraela, uključujući napad na konzularni odjel iranske ambasade u Damasku.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je iranski napad, nazivajući ga "ozbiljnom eskalacijom", te je pozvao sve strane da pokažu suzdržanost kako bi se izbjegao veći regionalni sukob.

Evropska unija, Velika Britanija, Japan, Češka, Danska, Francuska, Meksiko, Holandija i Norveška osudile su napad Irana.

XS
SM
MD
LG