Dostupni linkovi

Izrael pokazao da ne želi ići u direktnu konfrontaciju sa Iranom, ocjenjuje Zimmt


Raz Zimmt, fotografija iz oktobra 2023.
Raz Zimmt, fotografija iz oktobra 2023.

Izrael je posljednjim napadom na Iran želio poslati poruku da može uzvratiti, ali nije želio ići u direktnu konfrontaciju, kaže viši istraživač na Izraelskom institutu za studije nacionalne sigurnosti Raz Zimmt u komentaru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Izrael je, kaže, Zimmt, imao više opcija na stolu kako da odgovori na iranski napad, ali su postojale tri glavne opcije.

Kao prva napad na iransku imovinu u Siriji. Druga opcija je bila da se izvrši širok, ne nužno širok, ali neka vrsta raketnog ili zračnog napada na ciljeve unutar Irana. A treća opcija je bila neka vrsta tajne aktivnosti protiv nekih ciljeva unutar Irana.

"Ako ono što se dogodilo u Isfahanu juče, večeras, odražava izraelsku odluku kako da uzvrati, to je više kao treća opcija, a to je napad na Iran. Što odražava, mislim, odluku koju je donio Izrael - da prenesemo poruku Iranu da ćemo uzvratiti. Ne možemo tolerisati direktan napad Irana na Izrael. Ali s druge strane, minimizirati rizike što je više moguće kako bi se, nadamo se, izbjegla nova runda direktne konfrontacije s Iranom", komentariše Zimmt.

Situacija, naglašava, nije još bez ikakvih rizika, ali posljednja reakcija Izraela govori šta su poruke izraelskih vlasti.

"To omogućava Izraelu da svi prvo shvate to: mi smo uzvratili. Druga stvar: napali smo i u Siriji, ne samo u Iranu, što znači da nismo spremni da prihvatimo ovu takozvanu novu... novu jednačinu koju nam Iranci pokušavaju nametnuti da više ne djelujemo u Siriji. I u isto vrijeme, napravili su to na način koji će Irancima omogućiti da to obuzdaju i zatvoriti događaj do narednog puta", kaže Zimmt.

Zimmt očekuje da Izrael ipak neće javno preuzeti odgovornost za napad na Iran, što i nije učinio do sada, jer smatra kako je poricanje u ovoj fazi od vitalnog značaja za smanjenje troškova, rizika.

Ako Izrael preuzme odgovornost za ono što se dogodilo, kaže Zimmt, a ponekad postoji ta tendencija među izraelskim političarima, to bi otežalo, ne bi bilo nemoguće, ali teže za Iran da ne uzvrati.

"Činjenica da iranski zvaničnici mogu tvrditi da su to bespilotne letjelice lansirane iznutra, ne izvan Irana, i nisu bile rakete, već male bespilotne letjelice, i bez izraelskog zvaničnog odgovora, ovo bi sigurno dalo više fleksibilnosti Irancima da ne poduzimaju dalje akcije protiv Izraela", komentariše Zimmt.

On smatra kako to jeste bila svojevrsna poruka, pod pretpostavkom da su izvještaji tačni, to što se radilo o napadu dronom kvadrokopterom, a ne o raketnom napadu.

"Poruka da je Izrael sposoban da pokrene takav napad, čak i unutar Irana, što otkriva ranjivost iranskog režima. S druge strane, neupotrebom zračnih snaga i projektila, to je bila svojevrsna poruka - gledajte, mi... čak i da je ovo izveo Izrael, možemo to učiniti bez previše buke kako bi se dozvolilo Iranu da zatvori ovaj... ovaj događaj", komentariše Zimmt.

Ocjenjuje kako je to, ako se radilo zaista o napadu Izraela, bio "prilično pametan" odgovor koji je razotkrio ranjivost iranskih snaga sigurnosti unutar same države, ne po prvi put. Ali i ostavio opciju Teheranu da po tom pitanju ne uradi ništa jer to nisu bile rakete ili zračne snage.

Navodne eksplozije kod iranske nuklearke nakon napada za koji se sumnjiči Izrael
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG