Dostupni linkovi

Izrael u 'diplomatskoj ofanzivi' traži sankcije Iranu


Izraelska protivvazdušna odbrana deluje pošto je Iran pokrenuo napad raketama i dronovima, 14. april 2024.
Izraelska protivvazdušna odbrana deluje pošto je Iran pokrenuo napad raketama i dronovima, 14. april 2024.

Izrael je u utorak pokrenuo "diplomatsku ofanzivu" na Iran, pozivajući 32 zemlje da uvedu sankcije protiv iranske Revolucionarne garde i njenog raketnog programa.

Iran je u subotu izveo direktan napad na Izrael, koristeći više od 300 dronova, krstarećih projektila i balističkih projektila, iz odmazde na vazdušni napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, među kojima dva generala.

Izraelska vojska je saopštila da je presrela 99 odsto projektila iz vazduha uz pomoć SAD i drugih saveznika i da je napad naneo samo manju štetu, uključujući u vojnoj bazi na jugu zemlje.

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je pokrenuo diplomatsku ofanzivu kako bi se suprotstavio Iranu.

"Uporedo s vojnim odgovorom na ispaljivanje projektila i bespilotnih letelica, ja predvodim diplomatsku ofanzivu na Iran“, rekao je ministar spoljnih poslova Izrael Kac na Ks.

On je rekao da je poslao pisma u 32 zemlje, kao i da je razgovarao s desetinama ministara spoljnih poslova i vodećih ličnosti širom sveta, pozivajući da se uvedu sankcije iranskom raketnom projektu i da se Revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom.

Kac nije precizirao od kojih vlada je tražio da uvedu sankcije protiv Revolucionarne garde, koja je u SAD već označena kao teroristička organizacija, dok je u Evropskoj uniji pod sankcijama.

Izraelski zvaničnici obećali su da će uzvratiti na napad Irana, koji je naveo da je njegov napad tokom vikenda bio odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku.

"Iran mora biti zaustavljen sada, pre nego što bude prekasno“, rekao je Kac u utorak.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG