Dostupni linkovi

Izrael optužuje 190 zaposlenih agencije UN za Palestince da su militanti


Kamion agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) na graničnom prelazu Rafa između Pojasa Gaze i Egipta, 27. novmebar 2023.
Kamion agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) na graničnom prelazu Rafa između Pojasa Gaze i Egipta, 27. novmebar 2023.

Izraelski obaveštajni dosije koji je naveo niz zemalja da obustave finansiranje agencije Ujedinjenih nacija za Palestince (UNRWA) uključuje navode da je deo osoblja te agencije učestvovao u otmicama i ubistvima tokom napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela posle čega je izbio rat u Pojasu Gaze.

U dosijeu na šest stranica, u koji je Rojters ima uvid, navodi se da su oko 190 zaposlenih u UNRWA, uključujući nastavnike u školama koje vodi ta agencija u Pojasu Gaze, takođe militanti Hamasa ili Islamskog džihada. Navedena su imena i slike njih 11.

Palestinci su optužili Izrael da je falsifikovao informacije kako bi okaljao UNRWA, koja navodi da je otpustila neke zaposlene i da ispituje optužbe.

U dosijeu se navodi da je jedan od njih 11 školski savetnik koji je pomogao svom sinu da otme ženu tokom upada Hamasa u kojem je, prema navodima Izraela, ubijeno 1.200 ljudi, a 253 kidnapovana.

Drugi, socijalni radnik UNRWA, optužen je za učešće u prebacivanju leša ubijenog izraelskog vojnika u Gazu i za koordinaciju kretanja kamiona koje su koristili napadači i snabdevanja oružjem.

Treći Palestinac u dosijeu optužen je za učešće u napadu u izraelskom pograničnom selu Biri, gde je ubijena desetina žitelja. Četvrti je optužen da je učestvovao u napadu na Rejm, mesto gde se nalazila vojna baza i rejv zabava na kojoj je ubijeno više od 360 gostiju.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da šef UNRWA Filipe Lazarini (Philippe Lazzarini) treba da podnese ostavku. "Zaposleni UNRWA učestvovali su u masakru 7. oktobra", rekao je Kac.

Palestinski premijer Mohamed Štaje optužio je Izrael za "politički napad s predumišljajem" na agenciju i pozvao na obnavljanje finansiranja pomoći.

Dosije je Rojtersu pokazao izvor koji se ne može identifikovan ni po imenu ni po nacionalnosti. Izvor je rekao da su ga sastavili izraelski obaveštajci i prosledili SAD koje su u petak suspendovale finansiranje UNRWA.

Izraelski zvaničnik rekao je Rojtersu da su 190 pomenutih u dosijeu "prekaljeni borci, ubice", a da se veruje da oko 10 odsto osoblja UNRWA povezano s Hamasom i Islamskim džihadom.

Ta agencija zapošljava 13.000 ljudi u Gazi.

Upitana o dosijeu, portparolka UNRWA je rekla da ne može da komentariše zbog istrage Ujedinjenih nacija koja je u toku.

Više od 10 zemalja, uključujući velike donatore SAD i Nemačku, obustavilo je finansiranje agencije.

To je ogroman problem za agenciju od koje više od polovine od 2,3 miliona Palestinaca u Gazi traži pomoć svakog dana.

UNRWA je u ponedeljak saopštila da neće moći da nastavi operacije u Gazi i širom regiona posle kraja februara ako se finansiranje ne nastavi.

Agencija je osnovana za izbeglice iz rata 1948. prilikom osnivanja Izraela u Palestini pod britanskom upravom. Takođe vodi se stara o milionima potomaka prvobitnih izbeglica na palestinskim teritorijama i u inostranstvu.

U dokumentu izraelskih obaveštajnih službi se optužuje Hamas da "metodično i namerno postavlja svoju terorističku infrastrukturu u širokom spektru objekata i imovine UN", uključujući škole. Hamas to negira.

Za dva navodna operativca Hamasa spomenuta u dosijeu rečen je da su "eliminisale" ili ubile izraelske snage. Za dvanaestog Palestinca čije ime i slika su priloženi je navedeno da nije član neke grupe i da se infiltrirao u Izrael 7. oktobra.

Na spisku od 12 muškaraca su i nastavnik UNRWA optužen da se naoružao protivtenkovskom raketom, drugi nastavnik optužen za snimanje taoca i menadžer prodavnice u školi UNRWA optužen da je otvorio ratnu sobu za Islamski džihad.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG