Dostupni linkovi

Izborna prognoza: Dominacija SDA i HDZ u Federaciji, neizvjesno u RS


Predizborno Sarajevo
Predizborno Sarajevo

Politički analitičar Adnan Huskić iznio je za "Zašto?" mogući ishod lokalnih izbora koji se u nedjelju održavaju u Bosni i Hercegovini. Na izborima se biraju vijeća, skupštine, gradonačelnici i načelnici u 131 opštini, šest gradova u Federaciji BiH i Republici Srpkoj kao i skupština i gradonačelnik Distrikta Brčko.

Federacija BiH

  • Ono što je manje-više jasno jeste da narodnjački dio stranaka u, što bi se uslovno moglo nazvati, bošnjačkom dijelu Federacije, dakle koalicija SDA-SBB, imaju po svemu sudeći dominantnu poziciju po svim ispitivanjima. Da li će se to preliti i u konkretne rezultate je teško reći ali sve upućuje na to. Čak su su dovedeni u pitanje i bastioni tog nenacionalnog a to su opstina centra u sarajevu i opstina Tuzla i tu se vrlo jasno govori da moze doci do premje da Jasmina Imamovića zamijeni kandidata SDS-SBB i da u opstini centar pobijedi Nedžad Ajnadžića, koji je također kandidat SDA-SBB.
  • Što se hrvatskog dijela Federacije tiče, HDZ 1990 de fakto ne postoji, imamo samo HDZ koji dominira i ne postoji više progresivna opozicija HDZ-u. Specifičnost lokalnih izbora je da se pojavi veliki broj lokalnih lista i nezavisnih kandidata za koje se nikad ne zna da li su to ustvari kandidati koji su ekstenzija postojećih stranaka. Međutim, ono što je prava opozicija HDZ-u, čak i kod tih nezavisnih kandidata i listi, rijetko se radi o osobama koje su na progresivnijoj strani političkog spektra, znači desno i desnije.

Republika Srpska

  • Republika Srpska je naravno interesantna zato što se ključna bitka vodi između Saveza za promjene sa jedne strane i SNSD-a i koalicije okupljene oko njega sa druge strane. Ovo što je (predsjednik Republike Srpske) Milorad Dodik uradio sa referendumom, moram to nazvati političkim manevrom -- organizacija referenduma sedam dana prije izbora -- čak ni to nije proizvelo željeni efekat i postavlja se ključno pitanje: ko će preuzeti Banja Luku?
  • Ukoliko to bude Savez za promjene, dakle Dragan Čavić, to bi na svaki način označilo definitivni kraj vladavine SNSD-a u RS što bi istovremeno moglo značiti i početak nove serije problema u BiH. Jer, suočen sa definitivnim gubitkom pozicije mislim da bi Dodik, opterećen i obremenjen svim ovim skandalima, u svakom slučaju mogao potezati i za daljom eskalacijom situacije. Dakle, očekuje nas borba u nekoliko mjesta u Republici Srpskoj, ne samo Banja Luka, tu su i Trebinje i Doboj.

XS
SM
MD
LG