Dostupni linkovi

Iran i Pakistan održali prve razgovore nakon prekograničnih napada


Iranski predsjednik Ebrahim Raisi (u sredini) sa pakistanskim premijerom Šehbazom Šarifom (desno) u Islamabadu 22. aprila
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi (u sredini) sa pakistanskim premijerom Šehbazom Šarifom (desno) u Islamabadu 22. aprila

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i pakistanski premijer Šehbaz Šarif razgovarali su 22. aprila u Islamabadu, u prvom susretu nakon međusobnih raketnih napada dvije države u februaru.

Raisijevo trodnevno putovanje u susjedni Pakistan dio je napora dvije države da poprave odnose koji su bili zategnuti ranije ove godine.

Nekoliko vojnika ubijeno u samoubilačkom napadu na pakistansku vojnu bazu

Pakistanske snage ubile šest militanata u napadu u Northwest

Iran i Pakistan dijele 900 kilometara dugu granicu na kojoj djeluju separatisti koji se protive vladama u Teheranu i Pakistanu.

U februaru je Iran napao, kako tvrde, baze koje koriste iranski separatisti u Pakistanu.

Islamabad je nakon toga odgovorio gađajući lokacije u Iranu, za koje je rekao da ih koriste pakistanski separatisti.

Iranskog predsjednika je na aerodromu dočekao ministar stanovanja Riaz Husein Pirzada prije nego što je primio formalnu dobrodošlicu od Šarifa.

Vlasti su rasporedile stotine dodatnih policijskih i paravojnih snaga kako bi osigurale bezbjednost tokom posjete jer je Pakistan svjedočio porastu militantnog nasilja.

Prema saopštenju koje je objavila premijerova kancelarija, Šarif i Raisi razgovarali su o nizu pitanja za podsticanje bilateralnih odnosa i saradnje na raznim područjima te su obećali saradnju u borbi protiv terorizma.

Iranska zvanična novinska agencija IRNA rekla je da će tokom Raisijeve posjete biti potpisano osam dokumenata o saradnji.

Dvije strane takođe će razgovarati o projektu gasovoda vrijednom više milijardi, koji je na čekanju od 2014.

Projekt, kojem se Vašington protivi zbog "kršenja sankcija nametnutih Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa", pokrenut je 2013. kako bi se Pakistan snabdijevao iranskim prirodnim gasom.

Raisi je u pratnji supruge i visokog izaslanstva.

Planira da posjeti Karači, najveći grad u zemlji, i Lahore, gdje će se sastati s nedavno izabranom prvom ministarkom Pakistana Mariam Navaz Šarif.

Raisi će otputovati u Šri Lanku nakon što završi svoju posjetu Pakistanu.

Izvor: RSE na engleskom jeziku i AP
XS
SM
MD
LG