Dostupni linkovi

Iranska policija počinje novu fazu obaveznog provođenja zakona o hidžabu


Žene hodaju bez obaveznog hidžaba u Iranu, 8. marta 2024.
Žene hodaju bez obaveznog hidžaba u Iranu, 8. marta 2024.

Policija u Teheranu saopštila je u petak 12. aprila da će započeti novu fazu obaveznog provođenja zakona o hidžabu od 13. aprila, iako novi zakon o hidžabu tek treba da odobri Vijeće staratelja zemlje.

Šef policije Abbasali Mohammadian najavio je novu fazu izvršenja prije slične najave šefa policije u južnom gradu Bushehr.

Oba šefa policije izjavila su da će od 13. aprila biti "strožije sprovođenje" zakona u svim javnim prostorima.

Iako Vijeće staratelja tek treba da odobri zakon, što je neophodan korak u njegovom ozvaničenju, vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei dao je direktivu tokom propovijedi Eid al-Fitr molitve za provođenje mjera protiv onoga što je nazvao "kršenjem vjerskih normi" unutar iranskog društva.

Khamenei je također naglasio obavezni zakon o hidžabu kao "definitivni vjerski dekret", naglašavajući obavezu svih da se pridržavaju ove i drugih zakonskih uredbi.

Prijedlog zakona o "hidžabu i čednosti", koji je prošle godine usvojen u parlamentu bez javne rasprave, došao je kao reakcija na talas protesta i prkosa žena protiv prisiljavanja da nose hidžab. Međutim, proces odobravanja je još uvijek u toku nakon nekih prigovora Vijeća staratelja, uključujući pitanja o tome kako će se zakon provoditi.

Mehdi Bagheri, poslanik uključen u reviziju zakona, rekao je da se planira ponovno podnošenje izmijenjenog zakona Vijeću staratelja sljedeće sedmice.

Gholamhossein Mohseni Ejei, šef iranskog pravosuđa, rekao je da se, s obzirom na Khameneijeve komentare, postojeći pravni okviri mogu iskoristiti kako bi se poboljšala usklađenost bez čekanja na formalno odobrenje zakona.

Ponovljeni fokus na obaveznom provođenju hidžaba stiže pošto brojni izvještaji ukazuju na smanjenje nošenja marame među Irankama u Teheranu i drugim gradovima nakon rasprostranjenih protesta izazvanih smrću Mahse Amini dok je bila u pritvoru moralne policije 2022. navodno zbog kršenja propisa o hidžabu.

Hidžab je postao obavezan za žene i djevojčice starije od devet godina 1981. godine, dvije godine nakon Islamske revolucije u Iranu. Taj potez izazvao je proteste koje su nove vlasti brzo ugušile. Mnoge žene su kršile pravilo tokom godina i pomjerile granice onoga za šta zvaničnici kažu da je prihvatljiva odjeća.

Smrt Mahse Amini izazvala je val bijesa koji je islamski režim stavio pred najveći izazov od revolucije.

Protesti Žene, život, sloboda i građanska neposlušnost protiv obaveznog hidžaba zahvatili su zemlju, uključujući desetine hiljada Iranaca, od kojih su mnogi već bili uznemireni zbog pogoršanja životnog standarda u zemlji.

Pokrenute su i kampanje protiv diskriminatornog zakona, iako su mnogi bili pod pritiskom države i prisiljeni da napuste zemlju.

XS
SM
MD
LG