Dostupni linkovi

Iranski lider ponovio prijetnje Izraelu optužujući ga za napad u Siriji


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, 2. april 2024.
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, 2. april 2024.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei ponovo je 10. aprila uputio prijetnje Izraelu koji će, kako je rekao, biti "kažnjen" zbog napada u Siriji.

"Podli režim je napravio grešku. Mora biti kažnjen i bit će", rekao je ajatolah Hamnei u govoru koji je emitiran uživo povodom Bajrama.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginulo je 16 ljudi, uključujući sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde. Iran i Sirija su za napad okrivili Izrael.

Izrael nije potvrdio da stoji iza napada na Damask, iako su njegovi lideri u načelu rekli da djeluju protiv Irana, koji u Libanu podržava Hezbolah, a u Pojasu Gaze Hamas, grupe koju Sjedinjene Države i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom.

Izrael je dugo vodio rat u sjenci s ubistvima i sabotažama protiv Irana i njegovih naoružanih saveznika.

Regionalne tenzije su porasle otkako je izbio rat u Pojasu Gaze nakon što je Hamas izveo napade u Izraelu 7. oktobra, kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, dok je uzeto 253 taoca.

Od tada je u izraelskoj ofanzivi, prema navodima ministarstva zdravstva Gaze pod kontrolom Hamasa, ubijeno najmanje 33.360 ljudi.

XS
SM
MD
LG