Dostupni linkovi

Uspješni butmirski pregovori zatvorili bi OHR


Valentin Incko, Foto: Midhat Poturović
Valentin Incko, Foto: Midhat Poturović
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u intervjuu za "Nezavisne novine" da bi uspjeh butmirskog sastanka olakšao posao Savjetu za provođenje mira (PIK), koji bi već na narednoj sjednici mogao da odlučuje o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Visoki predstavnik je izjavio da sve radi na pripremama za zatvranje OHR-a, a posebno da budu ispunjeni pet ciljeva i dva uslova.

"Preduzete su neke mjere za Brčko, jer i to je jedan od ciljeva. Radimo i na popisu imovine. Lično sam za tranziciju, ali odluka će biti donesena na sjednici PIK-a, koja treba da bude održana 18. i 19. novembra. To je kratko vrijeme, možda će se oni opredijeliti za neku uslovnu odluku ili da čekamo sjednicu PIK-a u martu. To ne znam, ali radim na tome da dođe do tranzicije OHR-a.", rekao je Incko "Nezavisnim novinama".

Incko navodi da ustavne promjene nisu uslov za odlazak OHR-a, ali za približavanje EU i NATO-u i da se očekuju neke promjene ustava da bi država bila funkcionalnija ili, u slučaju NATO-a, da ima jednostavnije komandne strukture, dodavši da je paradoks da BiH odlučuje u UN-u, a o njoj odlučuje visoki predstavnik, te da bi njemu bilo drago da se OHR "pretvori" u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, ali da to mora da bude urađeno na pravi način.

Govoreći o entitetskom glasanju, visoki predstavnik za BiH je istakao da je u izvještaju Evropske komisije sasvim jasno rečeno da je ono, kako kaže, zloupotrebljavano u prošlosti i da nadležni organi treba da se bave tim problemom.

"Naravno, zloupotreba entitetskog glasanja može osakatiti državu. Mislim da je dobro da svaki narod, i srpski, ima zaštitu. Ja to podržavam i niko ne smije dominirati nad drugim narodima, niti da budu dva naroda protiv trećeg. Te zaštite su važne, ali ne smije dolaziti do zloupotrebe. A, ima područja gdje to ne bi moralo biti upotrebljavano, recimo, kod evroatlantskih pitanja ili nekih tehničkih stvari", kazao je Inzko za "Nezavisne novine".
XS
SM
MD
LG