Dostupni linkovi

Hiseni za RSE: Nezavisnost je neizbežna


Skender Hiseni
Skender Hiseni
Nezavisnost Kosova je čin koji se ne može poništiti, kazao je za RSE Skender Hiseni, ministar inostranih poslova Kosova i šef njegove delegacije tokom rasprave u Međunarodnom sudu pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

“Ako je cilj ove rasprave bio odugovlačenje procesa priznavanja Kosova, to je postignuto. Mi žalimo što se to desilo, ali mi nismo iznenađeni ni jednim potezom Srbije, Mi smo u tom pogledu realistični, ali kao što Srbija radi svoj posao i mi radimo svoj deo. U tom smislu, ništa neće sprećiti Kosovo da u određenom periodu postane član UN i niko ne treba da sumnja da će ono dugoročno gledano ostvariti sve svoje ciljeve”.

Razgovarao: Melazim Koci

RSE: Jedno od pitanja pokrenutih u ovoj raspravi u Hagu je da li je Međunarodni sud pravde nadležan da razmatra Deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Hiseni: Da, neki su postavili to pitanje čak i u formi da li je on uopšte pozvan da raspravlja o tom pitanju, tačnije da li Međunarodni sud treba da se bavi pitanjem koje je politički čin u veoma specifičnim okolnostima jednog entiteta – u sociljalnom, političkom, istorijskom i ekonomskom smislu. Postavljanje tog pitanja je opravdano. Sudu će biti teško da se odredi da li uopšte treba da da mišljenje.

RSE: Takođe, pobornici nezavisnosti Kosova kažu da pitanje samoopredeljenja, odnosno proglašenja nezavisnosti uopšte nije sankcionisano međunarodnim pravom
Hiseni: Teško je naći ijednog stručnjaka za međunarodno pravo koji će reći da je pravo na samoopredeljenje, odnosno proglašenje nezavisnosti
Teško mi je da zamislim da takva međunarodna institucija može dati bilo kakvo mišljenje koje bi bilo u suprotnosti sa voljom čitavog naroda koji želi biti nezavisan i slobodan.
sankcionisano međunarodnim pravom. Imamo oko 200 slobodnih država, ali nijedna od njih nije proglasila nezavisnost na međusobno sličan način. Svaki slučaj je poseban na svoj način, sui generis.

RSE: Ako Međunarodni sud pravde da kompromisno mišljenje, ili se uzdrži od stava, kako će se to odraziti na dalji proces priznavanja Kosova?
Hiseni: Teško mi je da zamislim da takva međunarodna institucija može dati bilo kakvo mišljenje koje bi bilo u suprotnosti sa voljom čitavog naroda koji želi biti nezavisan i slobodan. Bilo kako bilo, bez želje da prejudiciram ishod, Kosovo veruje Međunarodnom sudu pravde. Ako on uopšte da mišljenje, očekujemo da ono bude objektivno.

RSE: Pristalice nezavisnosti Kosova ističu da Rezolucija UN 1244 ne prejudicira status Kosova, odnosno ne isključuje opciju nezavisnosti, dok druga strana koja podržava Srbiju, smatra da ovaj dokument ne dozvoljava tu mogućnost.
Hiseni: Rezolucija 1244 apsolutno sankcioniše politički proces kojim se utvrđuje status Kosova i sve je urađeno u skladu sa ovim dokumentom. Ne postoji nijedna odredba u Rezoluciji koja nije ispoštovana. Misija UN bila je upravo tu da pripremi Kosovo za rešenje njegovog finalnog statusa. Nije utemeljen stav da su nezavisnost proglasile privremene institucije, jer poslanike kosovskog parlamenta nisu imenovale Ujedinjene nacije, već ih je izabrao narod u demokratskom procesu. Oni su samo artikulisali političku volju naroda Kosova.

RSE: Kako će se odraziti ova rasprava u Hagu na poziciju Kosova na međunarodnoj sceni, dok se u međuvremenu bude čekalo na odluku Međunarodnog suda pravde.
Hiseni: Nezavisnost Kosova je čin koji se ne može poništiti. To je rekao čak i predstavnik Burundija, što je bilo prijatno iznenađenje za nas. Kosovo će ubrzano nastaviti započeti proces integracija u međunarodne institucije. Ako je cilj ove rasprave bio odugovlačenje procesa priznavanja Kosova, to je postignuto. Mi žalimo što se to desilo, ali mi nismo iznenađeni ni jednim potezom Srbije, jer smo očekivali takve njene korake nakon proglašenja nezavisnosti. Mi smo u tom pogledu realistični, ali kao što Srbija radi svoj posao i mi radimo svoj deo. U tom smislu, ništa neće sprećiti Kosovo da u određenom periodu postane član UN i niko ne treba da sumnja da će ono dugoročno gledano ostvariti sve svoje ciljeve.
XS
SM
MD
LG