Dostupni linkovi

Zemlje u inicijativi predvođene Češkom obećavaju novac za 500.000 granata za Ukrajinu


Češki premijer Petr Fiala maše rukom dok stiže na sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijelu kuću 15. aprila 2024.
Češki premijer Petr Fiala maše rukom dok stiže na sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijelu kuću 15. aprila 2024.

Češki premijer Petr Fiala rekao je 16. aprila da je 20 zemalja obećalo dovoljno novca za kupovinu 500.000 artiljerijskih granata u okviru međunarodne akcije Češke Republike za prikupljanje sredstava za kupovinu prijeko potrebne municije za ukrajinsku vojsku.

"Drago mi je da se u ovom trenutku oko 20 zemalja već pridružilo našoj inicijativi, od Kanade, Njemačke i Holandije do Poljske," rekao je Fiala u govoru u Washingtonu.

"Zahvaljujući njima možemo obezbijediti oko 500.000 metaka artiljerijske municije. Vjerujemo da će uslijediti još isporuka."

Ukrajina je molila svoje zapadne saveznike da isporuče više municije. Opskrba je sve manja, rekao je Kongresu prošle sedmice najviši američki vojni komandant u Evropi.

Članice Evropske unije obećale su milion artiljerijskih granata do kraja marta, ali su njihovi proizvodni kapaciteti ograničeni i zemlje ih nisu isporučile.

Češka vlada tada je objavila da će prikupiti znatnu količinu granata-oko 800.000 ukupno- za Ukrajinu iz trećih zemalja izvan Evropske unije.

Govoreći na Institutu Hudson u Washingtonu, Fiala je rekao da nema razloga zašto 20 zemalja donatora u sljedećih 12 mjeseci ne bi moglo pomoći u isporuci još 1 miliona više od 500.000 već pokrivenih.

"Želim istaknuti da ova inicijativa nije jednokratni projekt. Naš cilj je stvoriti dugoročni sistem opskrbe streljivom za teško naoružanje. To će direktno pomoći da se promijeni situacija na prvoj liniji", dodao je.

Inicijativa može pomoći u pokrivanju potreba Ukrajine za municijom barem dok evropska odbrambena industrija ne bude mogla proizvesti dovoljno, rekao je.

Fiala nije uključio pojedinosti o iznosu novca obećanom za kupnju artiljerijskih granata, ali Tomas Kopecny, češki povjerenik za obnovu Ukrajine, rekao je češkom radiju 16. aprila da je iznos otprilike 3 milijarde dolara.

Češki premijer također je rekao da su mnoge evropske zemlje predugo svoju sigurnost uzimale zdravo za gotovo, što je dovelo do vrlo niskih izdvajanja za odbranu. Situacija je sada potpuno drugačija, rekao je, zbog "poziva na buđenje" koji je Evropa dobila kada je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

"Većina zemalja na Zapadu želi platiti. Evropa sada zna da ne može koristiti samo meku moć", rekao je. "Naučilo se da se čvrsta moć mora koristiti, ne samo za globalnu ravnotežu, već i za vanjsku sigurnost."

Uz izvještaj AFP-a

XS
SM
MD
LG