Dostupni linkovi

'Osjećam se kao vanzemaljac': Afganistanski muslimani osuđuju novi indijski zakon o državljanstvu


Studenti protestuju protiv Zakona o izmjenama i dopunama o državljanstvu u Guvahatiju, Indija, 12. marta. Nova pravila koja je uveo Nju Delhi 11. marta isključuju muslimane, koji su većina u sve tri zemlje - Afganistanu, Pakistanu i Bangladešu.
Studenti protestuju protiv Zakona o izmjenama i dopunama o državljanstvu u Guvahatiju, Indija, 12. marta. Nova pravila koja je uveo Nju Delhi 11. marta isključuju muslimane, koji su većina u sve tri zemlje - Afganistanu, Pakistanu i Bangladešu.

Pišu: Faiza Ibrahimi, Sana Kakar i Abubakar Siddique

Osman Ali je bio star svega nekoliko sedmica kada je njegova porodica pobjegla od razornog građanskog rata u Afganistanu i preselila se u Indiju početkom 1990-ih.

Danas se rijetki članovi njegove osmoročlane porodice sjećaju rodnog kraja. Ali i njegovih petero braće i sestara su svi odrasli u Indiji i ne govore nijedan afganistanski jezik.

Tridesetogodišnji Ali, kao i mnogi drugi Afganistanci u Indiji, ima samo privremenu vizu i ne ispunjava uslove za rad ili dobijanje državne pomoći, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Kad su indijski zakonodavci pokrenuli izmjene i dopune zakona o državljanstvu za migrante iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, mnogi Afganistanci su se nadali da će brzo dobiti naturalizaciju.

Međutim, nova pravila koja je Nju Delhi primijenio 11. marta isključuju muslimane, koji su većina u sve tri zemlje. Samo pripadnici nemuslimanskih manjina, uključujući hinduse, sike i budiste, koji su se preselili u Indiju prije 31. decembra 2014., mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo.

Izbjeglica hinduistkinja koja je migrirala iz provincije Sind u Pakistanu pokazuje pasoš, 23. decembar 2019.
Izbjeglica hinduistkinja koja je migrirala iz provincije Sind u Pakistanu pokazuje pasoš, 23. decembar 2019.

Ovaj potez je veliki udarac za mnoge od hiljada afganistanskih muslimana u Indiji, zemlji s većinskim hinduističkim stanovništvom od oko 1,4 milijarde ljudi.

"Osjećam se kao stranac koji ostaje u svojoj zemlji i ne uživa nikakva prava koja uživaju svi građani Indije", rekao je Ali za Radio Azadi Radija Slobodna Evropa. "Ovo je mračan dan za sekularizam u Indiji."

Zakon o izmjenama i dopunama o državljanstvu bio je povod za proteste u Indiji i izazvao brojne kritike. Grupe za ljudska prava kažu da zakon diskriminiše muslimane i potkopava sekularni ustav južnoazijske zemlje.

'Loš razvoj'

Farhad, afganistanski migrant, živi u Indiji posljednjih 15 godina, svake godine mora da obnavkja vizu. Nije mu dopušteno da putuje u inostranstvo. Čak je i putovanje unutar Indije teško, rekao je.

Farhad, musliman, nadao se da će indijska vlada omogućiti brzi put do državljanstva za Afganistance koji su pobjegli iz svoje domovine zbog rata i siromaštva.

"Ovo je loš razvoj", rekao je Farhad za Radio Azadi, misleći na novi zakon o državljanstvu. "Mnogo smo se trudili, ali godinama nam je uskraćivano državljanstvo."

Bez indijskog državljanstva, mnogi Afganistanci ne mogu da otvore bankovni račun ili legalno nađu posao, što ih osuđuje na život u siromaštvu, rekao je Farhad, koji je otkrio samo svoje ime.

Mjesto demonstracija protiv zakona o državljanstvu u Nju Delhiju, februar 2020.
Mjesto demonstracija protiv zakona o državljanstvu u Nju Delhiju, februar 2020.

"Vlada mora da obrati pažnju na brojne probleme s kojima se suočavamo", rekao je.

Indija je decenijama blizak saveznik Afganistana. Nju Delhi je odobrio azil desetinama hiljaad Afganistanaca od građanskog rata 1990-ih, uključujući muslimane, kao i članove malih afganistanskih hinduističkih i sikskih zajednica.

Ali Nju Delhi nije potpisnik Konvencije Ujedinjenih nacija o statusu izbjeglica iz 1951. ili povezanog protokola iz 1967. koji ima za cilj da eliminiše ograničenja o tome ko se može smatrati izbjeglicom.

Rezultat je bio da hiljade afganistanskih migranata i izbjeglica godinama žive u Indiji u neizvjesnosti, bez sredstava za život ili sigurnosti.

Tačan broj Afganistanaca u Indiji nije poznat. UN agencija za izbjeglice, UNHCR, saopštila je 2022. da ljudi iz Afganistana i Mijanmara čine većinu od 46.000 registrovanih izbjeglica u Indiji. Vjeruje se da još nekoliko hiljada Afganistanaca bez dokumenata takođe živi u Indiji.

"Većina nas nema novca za plaćanje stanarine i drugih troškova", rekao je Mohamad Kais Malakzada, lider Odbora za afganistansku solidarnost, nevladine organizacije sa sjedištem u Nju Delhiju koja pruža pomoć za oko 7.000 Afganistanaca koji žive u glavnom gradu Indije.

Blagodat za Hinduse, Sikhe

Novi zakon o državljanstvu ne utiče samo na muslimanske migrante.

Zakon označava prvi put da je Indija, službeno sekularna država u kojoj živi više od desetine vjerskih grupa, uspostavila vjerske kriterijume za državljanstvo.

Grupe za ljudska prava kažu da je izmijenjeni zakon posljednji pokušaj hinduističke nacionalističke vlade premijera Narendre Modija da dodatno marginalizuje muslimansku manjinu u Indiji koja broji oko 200 miliona ljudi.

"Zakon o izmjenama i dopunama o državljanstvu je nevjerovatan zakon koji legitimizuje diskriminaciju na temelju vjere", rekao je 14. marta Aakar Patel, predsjednik odbora Amnesty International India.

Unatoč širokim kritikama, novi zakon je značajna blagodat za pripadnike afganistanske hinduističke i sikhske manjine.

Sikhi i Hindusi prije nekoliko desetljeća zajedno su brojali oko 100.000, ali izbijanje rata i početak sve većeg progona mnoge su potisnuli.

Mnogi od onih koji su ostali pobjegli su iz Afganistana nakon niza smrtonosnih napada militanata 2018. i 2020. godine.

"Ovaj zakon će riješiti sve naše probleme", rekao je za Radio Azadi Partab Singh, afganistanski Sikh koji je stigao u New Delhi 1992. godine.

Diya Singh Anjan još je jedan afganistanski Sikh koji već desetljećima živi u glavnom gradu Indije.

"Ako sada odemo u bilo koji državni ured, imat ćemo isti tretman i privilegije koje ima građanin", rekao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG